Jabuk
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Time Machine - Kako deluje?
Jablanator

Jablanator

Pridružen/a: 29.07.2011
Prispevkov: 102
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #81   Objavljeno 20.05.2016 15:26:07
Re: Time Machine - Kako deluje?
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Hvala vsem za odgovore ampak ne dela nič od tega, problem nastane ko grem na timemachine disk pa mi ne pokaže mape Library, druge mape z istim imenom vidim ampak moram prit do mape home tam pa je ne morem prkazat,mi ne da možnosti reveal home folder.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 10.11.2008
Prispevkov: 7138
Kraj: LJ
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #82   Objavljeno 20.05.2016 16:11:15
Re: Time Machine - Kako deluje?
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
A je drugačen username. Ti ne znam točno povedat, sam je cel kup omejitev. Predvsem za kriptirane backupe.

_________________
Get a life, get a Mac! ¯\_(ツ)_/¯
Jablanator

Jablanator

Pridružen/a: 29.07.2011
Prispevkov: 102
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #83   Objavljeno 20.05.2016 16:28:34
Re: Time Machine - Kako deluje?
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Ne ni drugačen saj sem se prijavil isto na začetku, pa tudi podatke nimam kriptirane na disku, v glavnem v home folderju bi moral nekako prit do ukaza reveal library mapo pa ne gre
Jablanator

Jablanator

Pridružen/a: 20.02.2010
Prispevkov: 149
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #84   Objavljeno 22.05.2016 12:40:28
Re: Time Machine - Kako deluje?
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
1. Odpri TextEdit oz. katerokoli aplikacijo kamor lahko shraniš začasno besedilo
2. Pojdi na Time Machine backup tja, kjer imaš home mapo in z miško povleci home mapo v TextEdit, s tem ti prekopira absolutno pot do home mape, ki jo lahko skopiraš.
3. To pot dopiši, tako da na koncu dodaš "/Library", vse skupaj mora zgledati nekaj takega (brez narekovajev): "/Volumes/Time Machine Backups/Backups.backupdb/index's iMac/2016-05-22-102855/Macintosh HD/Users/index/Library"
4. Kopiraj celotno pot v clipboard, ter pojdi nazaj v Finder
5. Iz menija izberi Go > Go to Folder... ter prilepi pot iz clipboarda, stisni enter in si v Library mapi

Za drugič si lahko Library mapo prikažeš permanentno:
a) Odpri Terminal (preko spotlight ali Applications > Utilities)
b) Vpiši: "chflags nohidden ~/Library" (brez narekovajev)
Skrita je z namenom, da navadni uporabniki ne brskajo po nastavitvah sistema in kaj pokvarijo.

~ dobiš s kombinacijo tipk alt+shift+< na slovenski tipkovnici (alt se imenuje tudi opt)
Jablanator

Jablanator

Pridružen/a: 29.07.2011
Prispevkov: 102
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #85   Objavljeno 26.05.2016 15:11:36
Re: Time Machine - Kako deluje?
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Še enkrat hvala vsem za help
Mislim kaka glupa fora, mislim jaz sem g..... Smile ker sem končno pogrunto kako in kaj zadeva deluje, torej prvo si moraš označit mapo na svojem disku in ko greš odpirat timemachine ti jo avtomatsko odpre na arhivnem disku in ti da možnost kopiraj ali pa recover in to je to, Celi itunes kakor sem ga imel prej je tudi sedaj Smile
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 06.09.2012
Prispevkov: 424
Kraj: Medvode
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #86   Objavljeno 19.10.2016 15:49:27
Re: Time Machine - Kako deluje?
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Zanima me sledeče; imam zunanji disk WD 1TB na katerega redno delam backup Time Machine.

Drugi zunanji disk WD 2TB bi rad razdelil na 1TB za osebno rabo in 1TB za Time Machine, ter od zdaj naprej delal backup na ta disk, hkrati pa prenesel vse backupe iz zgoraj omenjenega backupa.

Prosim, če mi lahko kdo pomaga?

_________________
 Macbook Pro 15 Retina (Mid 2014)
 iPhone 7
 iPad Air (1.gen)
 Apple TV (3.gen)
 iPod Shuffle (4.gen)
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 10.11.2008
Prispevkov: 7138
Kraj: LJ
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #87   Objavljeno 19.10.2016 17:18:51
Re: Time Machine - Kako deluje?
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
A to si že probal?
https://support.apple.com/sl-si/HT202380

_________________
Get a life, get a Mac! ¯\_(ツ)_/¯
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 06.09.2012
Prispevkov: 424
Kraj: Medvode
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #88   Objavljeno 20.10.2016 14:54:01
Re: Time Machine - Kako deluje?
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
macata je napisal/a:
A to si že probal?
https://support.apple.com/sl-si/HT202380


Hvala, probam danes. Kako pa razdelim zunanji disk na dve particiji, brez da izgubim podatke?

_________________
 Macbook Pro 15 Retina (Mid 2014)
 iPhone 7
 iPad Air (1.gen)
 Apple TV (3.gen)
 iPod Shuffle (4.gen)
<Ne najdem podobe>
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 08.10.2008
Prispevkov: 4387
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #89   Objavljeno 20.10.2016 15:39:15
Re: Time Machine - Kako deluje?
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
abbracci je napisal/a:
Hvala, probam danes. Kako pa razdelim zunanji disk na dve particiji, brez da izgubim podatke?

hfs+ (apple) file system? bp z disk utility. sam klikneš na plus in dodaš novo particijo.
ntfs/fat/ex-fat (win) file system? po defaultu se ne da, lah probaš pa s kakšnim 3rd party programom ala partition magic ipd.
Jablanator

Jablanator

Pridružen/a: 14.05.2015
Prispevkov: 105
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #90   Objavljeno 17.01.2017 00:39:27
Re: Time Machine - Kako deluje?
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
En Q:

Time Machine bom imel na zunanjem USB3.0 SSDju. Lahko ta SSD uporabljam tudi še za druge namene, recimo za prenos datotek iz PCja na PC, ali to nebi šlo?
Jablanator

Jablanator

Pridružen/a: 29.06.2013
Prispevkov: 82
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #91   Objavljeno 17.01.2017 08:48:30
Re: Time Machine - Kako deluje?
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Samo naredis vec particij, torej eno za podatke in eno za backup, ki je nujno formatirana z Applovim datotecnim sistemom.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 06.09.2012
Prispevkov: 424
Kraj: Medvode
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #92   Objavljeno 17.01.2017 09:22:02
Re: Time Machine - Kako deluje?
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
ntadej je napisal/a:
Samo naredis vec particij, torej eno za podatke in eno za backup, ki je nujno formatirana z Applovim datotecnim sistemom.


Tako je. Ko boš v TM označil, katero particijo želiš imeti za backup, ti jo bo avtomatsko formatiralo v Applov sistem. Ta particija potem ni vidna na PCju, dostopaš lahko le do druge particije, ki je ustrezno formatirana za PC.

_________________
 Macbook Pro 15 Retina (Mid 2014)
 iPhone 7
 iPad Air (1.gen)
 Apple TV (3.gen)
 iPod Shuffle (4.gen)
Jablanator

Jablanator

Pridružen/a: 14.05.2015
Prispevkov: 105
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #93   Objavljeno 22.01.2017 18:59:31
Re: Time Machine - Kako deluje?
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Hvala za pomoč, je delovalo. Še nekaj:

Včeraj sem backupal ves sistem. Danes je na novo na kompu samo pet ekstra fontov in en sketch file in ko sem priklopil disk je pisalo "backuping __ out of 15Gb". Se je res spet backupalo tako veliko podatkov in zakaj bi temu lahko bilo tako? Je malo težko pogruntat kolk se jih je res preneslo, ker mi SSD to prenese v par sekundah Very Happy V glavnem, slišal sem da se kasneje stari podvojeni podatki brišejo, torej če imam 400GB na SSDju označenega za backup in na kompu nikoli ne bom imel več kot 250GB stvari, se mi ni treba ničesar bati in samo priklopim disk, počakam da komp naredi svoje in je to to? Bo pač pobrisalo stare stvari, nove pa pač brisalo ko zmanjka prostora?

Hvala vam že vnaprej Very Happy
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 10.11.2008
Prispevkov: 7138
Kraj: LJ
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #94   Objavljeno 22.01.2017 22:38:47
Re: Time Machine - Kako deluje?
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Veliki fili, ki se spreminjajo, so problem za TM. Recimo laufaš eno virtualno mašino, ki ti naredi 15GB velik file, ki se stalno spreminja. Ta file bo TM hotel backupirat vsako uro.

Zato moraš te file izločit iz backupa in jih arhivirat kako drugače. Jaz jih kar ročno.

Glede velikosti diska je pa čist dost, kar si napisal da maš.

TM stare file briše. Oz. pušča urne, dnevne, tedenske in mesečne backupe. Ne vem točno, ampak v tem smislu: za zadnji teden vsakourne backupe, za zadnji mesec vsakodnevne, za zadnje leto vsakotedenske in za več, kot eno leto vsakomesečne. Oz. je logika povezana tudi s prostorom na disku.

_________________
Get a life, get a Mac! ¯\_(ツ)_/¯
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 12.11.2009
Prispevkov: 945
Kraj: Prekmurje
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #95   Objavljeno 22.01.2017 23:04:23
Re: Time Machine - Kako deluje?
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
smoda da se v TM neda nastavit koliko verzij naj najvec dela...

_________________
You are what you think.
Jablanator

Jablanator

Pridružen/a: 14.05.2015
Prispevkov: 105
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #96   Objavljeno 23.01.2017 00:01:28
Re: Time Machine - Kako deluje?
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Uh, pa res, virtualka je bila problem. Ce izkljucim iz backupanja, se bo ta stvar sama brisala iz TM ali ostane gor kar je gor?
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 10.11.2008
Prispevkov: 7138
Kraj: LJ
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #97   Objavljeno 23.01.2017 00:06:10
Re: Time Machine - Kako deluje?
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
maartin je napisal/a:
Uh, pa res, virtualka je bila problem. Ce izkljucim iz backupanja, se bo ta stvar sama brisala iz TM ali ostane gor kar je gor?


Ko bo zmanjkal prostora, jo bo zbrisal.

Lahko pa greš v TM, poiščeš ta file, in rečeš, naj zbriše vse verzije.
Se mi zdi, da z desnim klikom na file dobiš meni, ki ti da to opcijo na izbiro.

_________________
Get a life, get a Mac! ¯\_(ツ)_/¯
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 11.02.2012
Prispevkov: 464
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #98   Objavljeno 23.01.2017 00:30:22
Re: Time Machine - Kako deluje?
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Kar tukaj vprašam, ker je v povezavi s Time Machine..
Prodal sem mbp in zanima me, če obstaja kakšna možnost da bi izbrisal samo osebne podatke, tako da sistem in vsi programi ostanejo gor? Backup delam na prenosni trdi disk, tako da ko dobim drug mbp samo priklopim disk in mi avtomatsko prenese vse iz backupa na mbp? Hvala za pomoč.

_________________
MacBook Pro Retina 15" late 2013
iPhone 7 128gb Black
iPod Shuffle
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 10.11.2008
Prispevkov: 7138
Kraj: LJ
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #99   Objavljeno 23.01.2017 00:36:07
Re: Time Machine - Kako deluje?
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Jaz bi naredil clean install in zaključil tam, kjer začne spraševati za podatke o userju. Vse ostalo je na pol.

Lahko recimo narediš tudi novega userja, samo starega glih ne gre zbrisat.

Glede TM backupa, pa bi načeloma moral lepo prenest vse na novo mašino, na tak način, kot si si zamislil.

_________________
Get a life, get a Mac! ¯\_(ツ)_/¯
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 21.03.2008
Prispevkov: 444
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #100   Objavljeno 23.01.2017 13:42:15
Re: Time Machine - Kako deluje?
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
macata je napisal/a:
JLahko recimo narediš tudi novega userja, samo starega glih ne gre zbrisat.

Seveda ga lahko zbriše samo ne pozabit dat novemu userju administratorske pravice.

Druga stvar, ki pa je problematična v primeru neformatiranja celega računalnika so shranjena gesla v system keychainu (in ostalih datotekah razsejanih po sistemu).

Jaz osebno bi formatiral disk in naredil clean install in po potrebi reinstaliral programe, ki jih hočeš dati skupaj z računalnikom. Razen, če bi dajal računalnik družinskemu članu, ko bi samo zbrisal moj account.
« Poglej prejšnjo temo - Mac OS - Poglej naslednjo temo » Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2014 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani