Jabuk
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Time Machine - Kako deluje?
<Ne najdem podobe>
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Pridružen/a: 06.03.2008
Prispevkov: 1462
Kraj: Celje
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 25.11.2008 20:23:17
Time Machine - Kako deluje?
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Zanima me nekaj:

Primer:

Če imam dototeko ki jo poimenujem A in jo TM z arhivira potem jo nikoli več ne popravim torej jo TM ne arhivira več? Ali to drži? Če to drži me zanima kaj se zgodi ko je disk od TM-a poln in začne brisat stare arhive in recimo zbriše arhiv v katerem je datoteka A? Če prav razumem potem nimam več arhivirane te datoteke A oz ali to TM ve da jo potem ne bo več in jo nekam prestavi(drug arhiv - novejši)?

Malo sem zakompliciral ampak upam da mi boste lahko pomagali.

Pa še eno vprašanje ali lahko imaš za TM 2 diska oz jih poljubno dodajaš?

Hvala!
Jablanator

Jablanator

Pridružen/a: 04.02.2006
Prispevkov: 114
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #2   Objavljeno 26.11.2008 03:00:13
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Timemachine res dela, kot si pravilno ugotovil, le backupe spremenjenih fajlov.

Vendar pa, ce gres gledati disk, ki se uporablja za backup, bos v njem nasel folderje z razlicnimi datumi in VSAK bo vseboval celoten backup z vsemi fajli. Kako je to mogoce storiti na ekonomicen nacin, kot dela Apple? S hard linki: http://en.wikipedia.org/wiki/Hard_link

Torej odgovor na tvoje prvo vprasanje se glasi: ko bo TM izbrisal star arhiv, bo izbrisal le enega od mnogih hard linkov na datoteko A in bo v vseh drugih arhivih se vedno prisotna.
<Ne najdem podobe>
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 08.08.2008
Prispevkov: 761
Kraj: Novo mesto
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #3   Objavljeno 20.01.2009 14:21:17
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Mene pa zanima, če je potrebno met disk vedno priklopljen, če imaš vklopljen TimeMachine ali ga lahko npr. enkrat dnevno priklopiš in bo TM naredil backup za nazaj ?
Jablanator

Jablanator

Pridružen/a: 26.10.2007
Prispevkov: 136
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #4   Objavljeno 20.01.2009 15:04:06
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Bo naredil, le počakati moraš določen čas.
Jablanator

Jablanator

Pridružen/a: 07.08.2007
Prispevkov: 84
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #5   Objavljeno 20.01.2009 16:46:53
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Ko je ravno tema... zanima me kako se lahko instalira timemachine.app

Jest sm timemachine.app zbrisal ker sm na začetku mislu da je to brezveze in da ne bom nikol rabu. Zdaj bi mi pa prav prišla ker sm učeri kupu timecapsul.

Torej kje dobiti timemachine.app - na instalacijskih diskih od leoparda je nisem našel?
<Ne najdem podobe>
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 23.11.2008
Prispevkov: 209
Kraj: Krško
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #6   Objavljeno 20.01.2009 16:59:36
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
gasper je napisal/a:
Ko je ravno tema... zanima me kako se lahko instalira timemachine.app

Jest sm timemachine.app zbrisal ker sm na začetku mislu da je to brezveze in da ne bom nikol rabu. Zdaj bi mi pa prav prišla ker sm učeri kupu timecapsul.

Torej kje dobiti timemachine.app - na instalacijskih diskih od leoparda je nisem našel?


S Pacifist programom. Ta ti omogoči inštalacijo posameznega App-a z Leopard DVD-ja.
<Ne najdem podobe>
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Pridružen/a: 09.09.2007
Prispevkov: 1175
Kraj: Šempas (čez teden Ljubljana)
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #7   Objavljeno 20.01.2009 17:42:06
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
sekundek je napisal/a:
Bo naredil, le počakati moraš določen čas.


Desni klik na TimeMachine ikono v Docku in Back-up now. Wink Oz. greš pod system pref... Če slučajno ne loti mlet sam od sebe...
Jablanator

Jablanator

Pridružen/a: 08.01.2009
Prispevkov: 124
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #8   Objavljeno 20.01.2009 21:25:11
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
romci je napisal/a:
Torej odgovor na tvoje prvo vprasanje se glasi: ko bo TM izbrisal star arhiv, bo izbrisal le enega od mnogih hard linkov na datoteko A in bo v vseh drugih arhivih se vedno prisotna.

Če je disk poln, mora v neki časovni točki zbrisat datoteko in ne le hardlinka. Torej bo enkrat dejansko začel brisat datoteke in ja, datoteka bo izgubljena.
<Ne najdem podobe>
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 06.04.2008
Prispevkov: 253
Kraj: Kranj
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #9   Objavljeno 20.01.2009 22:34:09
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Baltazar je napisal/a:
romci je napisal/a:
Torej odgovor na tvoje prvo vprasanje se glasi: ko bo TM izbrisal star arhiv, bo izbrisal le enega od mnogih hard linkov na datoteko A in bo v vseh drugih arhivih se vedno prisotna.

Če je disk poln, mora v neki časovni točki zbrisat datoteko in ne le hardlinka. Torej bo enkrat dejansko začel brisat datoteke in ja, datoteka bo izgubljena.


Drobo ti prihrani marsikateri sivi las. Res da je malo večja investicija a se na dolgi rok vsekakor obrestuje.
Jablanator

Jablanator

Pridružen/a: 07.08.2007
Prispevkov: 84
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #10   Objavljeno 21.01.2009 00:23:13
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Hvala Shinobi70

Že loadam Pacifista

Zanima me kako se nastavi da se ti time capsule pojavi kot ikona na namizju in finderju v Devices (tako kot kadar imam priklopljen USB)

Zdaj imam time capsule samo v finderju pod kategorijo shared in se noče niti povezat z njo - če liknem na "Connect as" se odpre sporočilo:

This file server is running on your machine. Please access the volumes and files locally. ( OK )

Nimam pojma kaj pomeni ta "locally"
Jablanator

Jablanator

Pridružen/a: 08.08.2006
Prispevkov: 196
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #11   Objavljeno 21.01.2009 00:25:00
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Baltazar je napisal/a:
romci je napisal/a:
Torej odgovor na tvoje prvo vprasanje se glasi: ko bo TM izbrisal star arhiv, bo izbrisal le enega od mnogih hard linkov na datoteko A in bo v vseh drugih arhivih se vedno prisotna.

Če je disk poln, mora v neki časovni točki zbrisat datoteko in ne le hardlinka. Torej bo enkrat dejansko začel brisat datoteke in ja, datoteka bo izgubljena.


To velja, če te datoteke A nimaš več na disku oz. na zadnjem backupu. Ker če nimaš na TM disku placa niti za eno celotno kopijo delovnega diska, potem je pa že v štartu zgrešen namen backupa...
Datoteka na disku obstaja, dokler nanjo kaže vsaj EN hardlink. Šele ko se pobriše zadnji hard link, se šteje, da je datoteka izbrisana.
Tako da jaz se glede tega ne bi sekiral.
lp
Jablanator

Jablanator

Pridružen/a: 08.01.2009
Prispevkov: 124
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #12   Objavljeno 21.01.2009 21:54:00
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Lahko imaš nekajkrat večji backup disk od delovnega. In če veliko delaš, spreminjaš in dodajaš, bo vsota velikosti arhivskih verzij presegla velikost diska, ki ga backupiraš. Timemachine je arhivski sistem, ki hrani verzije v času. Zgodovino pa določa velikost backup diska. Sicer pa opozori, preden začne brsat stare datoteke.

Zato Timemachine ni trajni arhiv, je pa super delovni backup in začasni arhiv.

Še opozorilo:

A distraught user might only be interested in the amount of data he may have lost:
If you accidentally deleted a file today, you lose up to an hour's work
If you deleted it between yesterday and 30 days ago, you lose up to a day's work
If you deleted it more than 30 days ago, you can lose up to one week's work, or all of it

<Ne najdem podobe>
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 08.08.2008
Prispevkov: 761
Kraj: Novo mesto
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #13   Objavljeno 22.01.2009 08:36:00
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
A se da na TM naštimat, kaj konkertno arhivira ali arhivira kar vse po spisku....
<Ne najdem podobe>
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Pridružen/a: 06.03.2008
Prispevkov: 1462
Kraj: Celje
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #14   Objavljeno 22.01.2009 08:47:59
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Poveš mu kaj naj ne arhivira.. ostalo pa bo...
Jablanator

Jablanator

Pridružen/a: 18.11.2007
Prispevkov: 147
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #15   Objavljeno 22.01.2009 12:30:06
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Obstaja kaj podobnega kot je time machine za Tigra? Ali pa ce se mogoce da celo time machine na tigra instalirat?..Kakorkoli, potreboval bi en posten program za backup.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 27.03.2007
Prispevkov: 1939
Kraj: Kamnik
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #16   Objavljeno 22.01.2009 13:51:25
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Torej...

V kolikor imam fotko DCE12345.jpg in mi TM naredi bacup in jo potem recimo 2 leti nič ne tikam in recimo, da se v tem času napolni disk z backupi, ali TM na disku zbriše fotko DCE12345.jpg ali ne?

_________________
Ma ja, sej bo, sej bo... če ne danes pa kdaj drugič!
iMac 20''; iPod Shufle; iPod nano; iPhone 4, iPhone 6, iPad 32GB WiFi, iPad3 32GB WiFi+CELL, ATV2
http://sitemile.com/ref/faganel
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 27.03.2007
Prispevkov: 1939
Kraj: Kamnik
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #17   Objavljeno 22.01.2009 14:32:54
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Aha, hvala za odgovor... saj smo se razumeli, na disku (nekem zunanjem), kjer TM dela backup... nisem mislil na HDD v Mac-u.

_________________
Ma ja, sej bo, sej bo... če ne danes pa kdaj drugič!
iMac 20''; iPod Shufle; iPod nano; iPhone 4, iPhone 6, iPad 32GB WiFi, iPad3 32GB WiFi+CELL, ATV2
http://sitemile.com/ref/faganel
Jablanator

Jablanator

Pridružen/a: 08.01.2009
Prispevkov: 124
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #18   Objavljeno 22.01.2009 21:30:04
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
jfk je napisal/a:
Obstaja kaj podobnega kot je time machine za Tigra? Ali pa ce se mogoce da celo time machine na tigra instalirat?..Kakorkoli, potreboval bi en posten program za backup.

V taki obliki ne, ker je eleganca TMja omogočena šele z Leopardom. Ta namreč na kernel nivoju beleži vse spremembe na datotečnem sistemu, ki jih potem logira. Backup program te spremembe prebere in kopira ustrezne datoteke v arhiv.

Za Tigra moraš pač najt nek backup program, katerega pa ne znam priporočit.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 11.01.2009
Prispevkov: 301
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #19   Objavljeno 25.01.2009 12:57:00
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
jaz mam recimo trenutno zasedeno 100gb diska na MBP.

TM backup zaseda 134GB na 1TB disku, ki je v raidu,

sicer pa ta disk toplo priporočam za TM

http://www.wdc.com/en/products/Products.asp?DriveID=410

lp, zazo
<Ne najdem podobe>
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 02.10.2007
Prispevkov: 390
Kraj: Kranj
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #20   Objavljeno 05.02.2009 11:16:08
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Zanima me sledece. Ko dam MB iz sleep-a se vedno zazene TM in zacne izdelovat varnostno kopijo( ce je disk seveda priklopljen). Vse lepo in prav vendar bi rad, da se stvar pozene sama od sebe tudi takrat, ko je prizgan. Do sedaj se nisem dozivel, da bi jo naredil sam od sebe. Nikjer nisem nasel, da bi lahko nastavil cas (recimo na vsaki 2 uri). Namestil sem tudi TM editor, ki omogoca nastavljanje casa vendar noce. Kje bi biu problem?
« Poglej prejšnjo temo - Mac OS - Poglej naslednjo temo » Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2014 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani