Jabuk
Kako ugotoviti kaj požira RAM?
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Pridružen/a: 06.04.2014
Prispevkov: 1025
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 20.05.2019 12:26:40
Kako ugotoviti kaj požira RAM?
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Kako bi ugotovil kateri app mi je požrl ves ram tule:




Nazadnje urejal/a Nummy Tor 21. Maj 2019 13:46; skupaj popravljeno 2 krat

_________________
MacPro 6-core 3,5GHz, 32GB, D500, 500GB "Thor" 10.14.5
iPhone Xs Max 256GB 12.2
iPad Pro 128GB 13.0 beta
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 10.11.2008
Prispevkov: 8287
Kraj: LJ
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #2   Objavljeno 20.05.2019 12:48:54
Re: Kako ugotoviti kaj požira RAM?
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Sistem?

Kakor jaz zastopim sistem porabi vedno maksimalno količino rama. Če ga primanjkuje aplikacijam, ga pa sprosti.

_________________
Get a life, get a Mac! ¯\_(ツ)_/¯
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Pridružen/a: 26.07.2010
Prispevkov: 1072
Kraj: Kamnik
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #3   Objavljeno 20.05.2019 13:14:36
Re: Kako ugotoviti kaj požira RAM?
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Tudi jaz sem imel pred časom že enako vprašanje. Mi pa je čudno, da sistem toliko vzame (ker app-i ne potrebujejo). Se mi zdi, da kdaj zelo potrebujejo (kak Photoshop). In potem grem pogledat v "porabo" in vidim, da Photoshop jemlje 3 GB ram-a, hkrati pa mi vse šteka...

_________________
Grafično oblikovanje :: Izdelava spletnih strani :: Fotografija
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 10.11.2008
Prispevkov: 8287
Kraj: LJ
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #4   Objavljeno 20.05.2019 13:16:36
Re: Kako ugotoviti kaj požira RAM?
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Meni se zdi koristno reštartat mašino. Vsaj na par dni.

_________________
Get a life, get a Mac! ¯\_(ツ)_/¯
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Pridružen/a: 26.07.2010
Prispevkov: 1072
Kraj: Kamnik
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #5   Objavljeno 20.05.2019 13:23:14
Re: Kako ugotoviti kaj požira RAM?
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Ok, tudi to je res. Ampak se očitno tega premalo poslužujem.

_________________
Grafično oblikovanje :: Izdelava spletnih strani :: Fotografija
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 14.08.2010
Prispevkov: 549
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #6   Objavljeno 20.05.2019 14:17:39
Re: Kako ugotoviti kaj požira RAM?
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Nummy je napisal/a:
Kako bi ugotovil kateri app mi je požrl ves ram tule:



Najprej si preberi tole: https://apple.stackexchange.com/a/67048

Potem pa spet malo gogliča:
https://apple.stackexchange.com/questions/79060/find-whats-producing-inactive-memory
https://superuser.com/questions/502149/are-there-processes-that-are-not-listed-in-activity-monitor-if-so-how-can-i

Po programih sledec sklepam da si developer, tko da težav pri raziskovanju verjetno nebo...

Glede na to da mas Xcode&Developer Tools zna bit "purge" ukaz tud uporabn.

The purge command forces disk and memory caches to be emptied, offering a ‘cold disk buffer cache’ which is similar to the state of the operating system after a reboot. Of course, the benefit of using purge rather than rebooting is that you don’t have to restart the machine and you can maintain currently active applications while still freeing up memory.


Nazadnje urejal/a thxslo Pon 20. Maj 2019 14:18; skupaj popravljeno 1 krat
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Pridružen/a: 06.04.2014
Prispevkov: 1025
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #7   Objavljeno 20.05.2019 14:18:41
Re: Kako ugotoviti kaj požira RAM?
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Jz vsak dan reštartam, pa ko pridem do tega po kaki uri ali dveh zjutraj gre vse potem vse na polžjo hitrost.
Sej me ne moti, da sistem porabi, ampak pol mi naj vsaj appi delajo ok, ne pa da mi pol sam melje Angry

_________________
MacPro 6-core 3,5GHz, 32GB, D500, 500GB "Thor" 10.14.5
iPhone Xs Max 256GB 12.2
iPad Pro 128GB 13.0 beta
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 10.11.2008
Prispevkov: 8287
Kraj: LJ
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #8   Objavljeno 20.05.2019 14:42:57
Re: Kako ugotoviti kaj požira RAM?
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Jaz bi še pogledal, da ti ne povzroča kako indexiranje probleme.

Meni je recimo mini (file server) bluzil ko zmešan, ker je na backup disku zmanjkovalo prostora. Vsak TM backup pa je javil, da ima za shranit par 100.000 filov. Ko sem zamenjal (povečal) backup disk, se je vse uredilo.

Lahko pa recimo spotlight indexira kak folder, kjer je bajna količina novih majhnih filov. Je smiselno excludat določene folderje/diske iz indexiranja. Vse dela hitreje.

_________________
Get a life, get a Mac! ¯\_(ツ)_/¯
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 04.02.2006
Prispevkov: 903
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #9   Objavljeno 20.05.2019 17:14:33
Re: Kako ugotoviti kaj požira RAM?
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Nummy je napisal/a:
Kako bi ugotovil kateri app mi je požrl ves ram tule:



Tle je neki definitivno čudno - oz., vsaj sam še nisem opazil tega, da bi mi ostalo toliko rama zasedenega...

V Activity Monitorju, na zgornji vrstici (kjer so Process Name, Memory ...) klikni RMB in poglej še ostale memory prikaze (Purgeable, Real ...), mogoče bo potem kaj več jasno...

Ni mi jasno, kaj ti mašina dela, da trokira po par urah... sam sem ravno ta vikend ploskal z ušesi, da po tem času še tako lepo grize bitke... pa sem v par urah zgeneriral cca 60GB textur v PS, vmes pa renderiral in modeliral. Lightwave je tako prijazen do uporabnika, da sploh ne veš, da v ozadju renderira in pograbi proc zase le, ko ta pavzira... mislim... milina!

Seveda, na to maltretiranje sem se "pripravil" in sem stalno nadzoroval sistem, pričakoval sem, da bo Lightwave požrl ves ram, ker sem imel par bitmap tekstur celo morje (x12 threadov), pa je sistem zvozil brez težav, s PS in Ai (+ copy/paste med njima)... kar me je res pozitivno presenetilo...

Tako da - nekje ti nekaj ostaja "nepospravljenega"...
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Pridružen/a: 06.04.2014
Prispevkov: 1025
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #10   Objavljeno 21.05.2019 13:43:04
Re: Kako ugotoviti kaj požira RAM?
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Evo danes isto, prve dve ure dela vse lepo tekoče, potem pa začne trokirat AppCode in Xcode. Autocomplete melje tudi po 30+ sekund da sploh pokaže kaj... Cry



_________________
MacPro 6-core 3,5GHz, 32GB, D500, 500GB "Thor" 10.14.5
iPhone Xs Max 256GB 12.2
iPad Pro 128GB 13.0 beta
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 14.08.2010
Prispevkov: 549
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #11   Objavljeno 21.05.2019 14:38:48
Re: Kako ugotoviti kaj požira RAM?
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Nummy je napisal/a:
Evo danes isto, prve dve ure dela vse lepo tekoče, potem pa začne trokirat AppCode in Xcode. Autocomplete melje tudi po 30+ sekund da sploh pokaže kaj... Cry



Debagiraj ane tko kot kodo =) nevrjamem da v celem dnevu nisi odprl nobenga browserja itdd.. sproti glej kaj se dogaja z ramom, po drugi strani pa sigurno se da kej kej zvedt kaj vec o procesih v "neaktivnen" delu.. tud ta "windowed processes" k mas izbranga nam ne pove nic dokler ne vidis "all processes"..
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2014 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani