Jabuk
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Telekom Slovenije modem in Airport Extreme
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Pridružen/a: 26.07.2010
Prispevkov: 1081
Kraj: Kamnik
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #21   Objavljeno 01.02.2019 12:15:24
Re: Telekom Slovenije modem in Airport Extreme
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
mikrohard je napisal/a:

Tudi na cat5 kablu lahko dosežeš 1Gbit/s... pač na krajših razdaljah od cat5e.


Mikrohard, a si to prepričan? Ker povsod berem o max. hitrosti 100MB... Je pa res, da je verjetno uporabljen že vsaj cat5e kabel po stenah, glede na to, da je optiko vlekel telekom leta 2007, a ne? In glede na to, da mi omogočajo tudi zakup hitrosti do 1GB.... a?

Nočem zveneti, da ti ne verjamem, sam preverjam .... Smile
Godrnjač

Godrnjač

Pridružen/a: 22.11.2010
Prispevkov: 1078
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #22   Objavljeno 01.02.2019 12:32:20
Re: Telekom Slovenije modem in Airport Extreme
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Jaz bi tega cviknil in si zvezal straight, stacionarca pa v letu 2019 sploh ne bi rabil. 3 minute dela nekje.

_________________
Najprej , potem pa žena in otroci.
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Pridružen/a: 26.07.2010
Prispevkov: 1081
Kraj: Kamnik
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #23   Objavljeno 01.02.2019 12:58:05
Re: Telekom Slovenije modem in Airport Extreme
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Saj stacionarca itak več ne uporabljamo, ker je crknil.. sam zvezat pa sam "ne znam" ker nimam primernega orodja...
Godrnjač

Godrnjač

Pridružen/a: 22.11.2010
Prispevkov: 1078
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #24   Objavljeno 01.02.2019 13:02:37
Re: Telekom Slovenije modem in Airport Extreme
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Brez klešč se tudi da, ampak ne priporočam, maš pa na yt. Sigurno poznaš koga, ki ima klešče in tester. To so prodajali na mimovrste za 8€ komplet.

_________________
Najprej , potem pa žena in otroci.
iPhone Developer

iPhone Developer

Pridružen/a: 19.09.2008
Prispevkov: 9378
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #25   Objavljeno 01.02.2019 13:03:04
Re: Telekom Slovenije modem in Airport Extreme
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
TilenH je napisal/a:
Mikrohard, a si to prepričan? Ker povsod berem o max. hitrosti 100MB... Je pa res, da je verjetno uporabljen že vsaj cat5e kabel po stenah, glede na to, da je optiko vlekel telekom leta 2007, a ne? In glede na to, da mi omogočajo tudi zakup hitrosti do 1GB.... a?

Nočem zveneti, da ti ne verjamem, sam preverjam .... Smile

Ziher. Tudi cat5 se lahko poveže na gigabit... lahko pa v določenih situacijah (odvisno od dolžine kabla, okolice, ipd) pride do izgube paketov... če je kabel preslab, bi načeloma oprema morala sama preklopiti na 100Mbit/s.
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Pridružen/a: 26.07.2010
Prispevkov: 1081
Kraj: Kamnik
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #26   Objavljeno 01.02.2019 13:15:18
Re: Telekom Slovenije modem in Airport Extreme
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Hvala za razlago. Saj verjetno je noter cat5e - pol sploh ni dileme. Sedaj samo še iščem mojstra, ki bi to naredil. Sam se res ne upam lotiti, tudi ker tega pribora nimam... pozna kdo koga iz Kamnika, ki bi to lahko naredil?

LP
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Pridružen/a: 26.07.2010
Prispevkov: 1081
Kraj: Kamnik
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #27   Objavljeno 01.02.2019 16:21:57
Re: Telekom Slovenije modem in Airport Extreme
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Evo, kabel urejen. Ampak pi*** mat**** se vedno ne gre cez 93... ne vem, klicem na telekom..,,
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Pridružen/a: 26.07.2010
Prispevkov: 1081
Kraj: Kamnik
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #28   Objavljeno 01.02.2019 17:56:11
Re: Telekom Slovenije modem in Airport Extreme
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Ok, posodobitev:
Kabli so vsi ok - tako pravijo. Povezava direkt na modem od Telekoma: 208/45
Povezava preko Airport Extreme (wired) pa 94/40. A je za drek AE?
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 14.08.2010
Prispevkov: 581
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #29   Objavljeno 01.02.2019 18:11:20
Re: Telekom Slovenije modem in Airport Extreme
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
TilenH je napisal/a:
Hvala za pomoč. Dejansko je "problem" v tem, da mi PLEX ne dostopa do mojega laptopa na mreži. Predlog za odpravo tega je bridge mode - ker je sedaj status na double nat. Če obstaja kakšna boljša rešitev je dobrodošla... Smile


Rešiš z portforwardingom ... res pa je da nikol nisem imel PLEXA tko da nevem kok težav imaš z double natom..

Double nat ponavadi rešiš :
1,. Poisces MAC naslov od Airport Ruterja
2. Vpišeš se v telekomov vmesnik in nastavis statiscni IP za Airport MAC naslov in ta IP more biti izven DHCP-JA..
Primer dhcp ti generira 192.168.1.2-192.168.1.10 .. staticn ip bi dal na 192.168.1.11
3. V telekomovem vmesniku nastavis port forwarding. Porte ki jih uporablja PLEX forwardas na
192.168.1.11
https://support.plex.tv/articles/200931138-troubleshooting-remote-access/
iPhone Developer

iPhone Developer

Pridružen/a: 19.09.2008
Prispevkov: 9378
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #30   Objavljeno 01.02.2019 19:00:34
Re: Telekom Slovenije modem in Airport Extreme
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
TilenH je napisal/a:
Ok, posodobitev:
Kabli so vsi ok - tako pravijo. Povezava direkt na modem od Telekoma: 208/45
Povezava preko Airport Extreme (wired) pa 94/40. A je za drek AE?

Prva generacija Airport Extreme (iz leta 2007) je samo 100Mbit/s. Novejše generacije (od leta 2009 naprej) so gigabit. Ne vem pa, kakšno ima WAN to LAN hitrost. Te so pri šibkejših routerjih lahko dokaj počasne.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 14.08.2010
Prispevkov: 581
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #31   Objavljeno 01.02.2019 19:58:27
Re: Telekom Slovenije modem in Airport Extreme
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
dvihtelic je napisal/a:
malo berem poste pa me zanima v cem je fora tega bridga?



Bridge za telebane, neki na hitr v Painterju =)




Nazadnje urejal/a thxslo Pet 01. Feb 2019 20:11; skupaj popravljeno 4 krat
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Pridružen/a: 26.07.2010
Prispevkov: 1081
Kraj: Kamnik
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #32   Objavljeno 01.02.2019 19:59:42
Re: Telekom Slovenije modem in Airport Extreme
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Ne, je novejsa generacija - mislim, da ta zadnja... 802ac... katastrofa je preko njega... za 200€ bi clovek pricakoval, da taksnih problemov ne bo... ali lahko direkt kaj na AE nastavim...??
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Pridružen/a: 26.07.2010
Prispevkov: 1081
Kraj: Kamnik
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #33   Objavljeno 02.02.2019 11:17:14
Re: Telekom Slovenije modem in Airport Extreme
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Jaz sem že čisto zmeden... in imam ziher izjemno neumno vprašanje.

Skratka, vsi porti od 1-4 v Telekomu Modemu delujejo BP - hitrost je cca. 210/40 - ko priklopim laptop direktno nanj. Ta modem se nahaja nad vhodnimi vrati (prostor, kjer očitno pride optika v stanovanje).

Sedaj testiram porte, ki jih imam po stanovanju in opažam čudno zadevo. Port, na katerem je priključen Airport Extreme deluje - ampak SAMO če je priklopjen AirPort Extreme in v njega moj laptom s kablom (problem tega je, da hitrost ne preseže 100/40). Ko pa grem s kablom iz laptoma direktno mimo Airport Extrema pa port NE DELUJE.... ne vzpostavi se ETHERNET povezava...

Ali AirPort Extreme naredi "kakšno nastavitev" na portu, potem ko je ustvarjeno omrežje...?

Hvala
Jabuk Jedi Master

Jabuk Jedi Master

Pridružen/a: 18.10.2007
Prispevkov: 25224
Kraj: Medvode
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #34   Objavljeno 02.02.2019 11:25:53
Re: Telekom Slovenije modem in Airport Extreme
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Imas sedaj modem ze v brigde nacinu? Ce da, moras na racunalniku, ce ga zelis direktno priklopiti, nastaviti PPPoE povezavo in vpisat uporabnisko ime in geslo, da se poveze...

Ce imas pa modem se vedno v modem/router nacinu, potem pa naj bi delovalo direktno, kjerkoli priklopis ... ali direktno v telekomov router ali pa ce je vmes se kabel in ga prikopis v vticnici v drugi sobi ...

Pomoje imas ti nek problem v tvoji kablazi ...

_________________
Lp
Thomas
________________________________________________


Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Pridružen/a: 26.07.2010
Prispevkov: 1081
Kraj: Kamnik
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #35   Objavljeno 02.02.2019 11:45:02
Re: Telekom Slovenije modem in Airport Extreme
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Pozdravljen.
Ne, modem se ni v bridge mode. Zanimivo je, da mi samo lan socket, kjer je priklopljen Airport extreme, ne dela direktno na kabel. V dnevni sobi deluje vse tako kot bi naj..,
Opazam pa kljucni problem: mislim, da so idioti, ki so gradili blok in vlekli kable po stanovanju, v letu 2007!!, vgradili en drek noter... sumim na CAT5 (ceprav Mikrohard pravi, da tudi Cat5 prezveci vec kot 100)... tudi v dnevni sobi direktno prek lan kabla hitrost ne gre nad 94...
Tako da je kablovje pri meni ocitno zjebano..
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 14.08.2010
Prispevkov: 581
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #36   Objavljeno 02.02.2019 12:03:36
Re: Telekom Slovenije modem in Airport Extreme
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Jest je napisal/a:
Imas sedaj modem ze v brigde nacinu? Ce da, moras na racunalniku, ce ga zelis direktno priklopiti, nastaviti PPPoE povezavo in vpisat uporabnisko ime in geslo, da se poveze...

Ce imas pa modem se vedno v modem/router nacinu, potem pa naj bi delovalo direktno, kjerkoli priklopis ... ali direktno v telekomov router ali pa ce je vmes se kabel in ga prikopis v vticnici v drugi sobi ...

Pomoje imas ti nek problem v tvoji kablazi ...


če zastopiš bridge mode ne more bit kablaža kriva za zgorn problem.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 14.08.2010
Prispevkov: 581
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #37   Objavljeno 02.02.2019 12:04:15
Re: Telekom Slovenije modem in Airport Extreme
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
TilenH je napisal/a:
Jaz sem že čisto zmeden... in imam ziher izjemno neumno vprašanje.

Skratka, vsi porti od 1-4 v Telekomu Modemu delujejo BP - hitrost je cca. 210/40 - ko priklopim laptop direktno nanj. Ta modem se nahaja nad vhodnimi vrati (prostor, kjer očitno pride optika v stanovanje).

Sedaj testiram porte, ki jih imam po stanovanju in opažam čudno zadevo. Port, na katerem je priključen Airport Extreme deluje - ampak SAMO če je priklopjen AirPort Extreme in v njega moj laptom s kablom (problem tega je, da hitrost ne preseže 100/40). Ko pa grem s kablom iz laptoma direktno mimo Airport Extrema pa port NE DELUJE.... ne vzpostavi se ETHERNET povezava...

Ali AirPort Extreme naredi "kakšno nastavitev" na portu, potem ko je ustvarjeno omrežje...?

Hvala


Teb so bridgal port, kar pomeni da zunanji IP dobi Airport Extreme: Ko si Aiporta prklopil v Telekomov port se je rezerviral MAC address od Airporta(pri T2-ju vem da se rezervira MAC naslov za 24ur). Če hošč da lahko na ta port karkoli drugega povežeš nesmeš nič priklopit 24ur da se ta MAC address sprosti/releasa. Vem da na T2 ga ni niso hotl v preteklost tko da je blo treba čaka 24ur. Zdej a ma Telekomu tud 24ur rezervacijo MAC adressa pa nevem.


Nazadnje urejal/a thxslo Sob 02. Feb 2019 12:07; skupaj popravljeno 1 krat
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Pridružen/a: 26.07.2010
Prispevkov: 1081
Kraj: Kamnik
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #38   Objavljeno 02.02.2019 12:06:47
Re: Telekom Slovenije modem in Airport Extreme
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Resnično zgleda, kot da so kabli po steni preslabi in ne omogočajo hitrosti nad 100mbps... in to v 12 let starem bloku z optiko... adijo pamet...

Ni mi pa jasno, zakaj lan socket v pisarni dela samo, če je gor priklopljen Airport Extreme, direktno računalnik pa ne...

V dnevni sobi kjer deluje direkt preko kabla je hitrost 94.

Direkt iz modema s kablom pa je hitrost čez 200...

Torej modem od telekoma da dovolj, po stenah pa očitno ne gre več kot to...
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 14.08.2010
Prispevkov: 581
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #39   Objavljeno 02.02.2019 12:09:47
Re: Telekom Slovenije modem in Airport Extreme
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
TilenH je napisal/a:

Ni mi pa jasno, zakaj lan socket v pisarni dela samo, če je gor priklopljen Airport Extreme, direktno računalnik pa ne...

...


Sm ti razložu pa nevem če si opazil .
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Pridružen/a: 26.07.2010
Prispevkov: 1081
Kraj: Kamnik
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #40   Objavljeno 02.02.2019 12:11:02
Re: Telekom Slovenije modem in Airport Extreme
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Hvala, sem vmes pisal pa nisem videl, da je prišel odgovor.
Torej iz tega izhaja, da so kabli, ki so v steni, problem...

Zdaj pa nagradno vprašanje.... Ali se lahko kable zamenja (brez uničevanja sten)...? Vse je na novo prebarvano Smile
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2014 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani