Jabuk
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Telekom Slovenije modem in Airport Extreme
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Pridružen/a: 26.07.2010
Prispevkov: 1072
Kraj: Kamnik
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 31.01.2019 17:02:37
Telekom Slovenije modem in Airport Extreme
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Pozdravljeni,

mene pa zanima ali mi lahko kdo pomaga pri nastavljanju Airport Extreme-a v PPPoE - to baje potrebujem, če želim, da je modem od Telekoma Slovenije v bridge-mode....

Sem probal sam - vpisal username in password od telekom interneta v Airport Utillity ampak mi internet ne deluje. Ne vem ali moram ročno spremeniti kakšne porte, dns-je ipv4 ali ipv6 itd....

Ali je morda kdo s tem znanjem v okolici Kamnika in je pripravljen priskočiti na pomoč? Kak pirček je ziher v igri Smile

Aja, pa zakaj to želim: sedaj sem vse povezal na mrežo in bi rad uporabljal tudi PLEX ampak mi ne pride povezava nazaj do laptopa, ker imam double NAT - temu pa se baje izognem z zgornjo rešitvijo...

Hvala in lp

_________________
Grafično oblikovanje :: Izdelava spletnih strani :: Fotografija
Jabuček

Jabuček

Pridružen/a: 18.05.2012
Prispevkov: 51
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #2   Objavljeno 31.01.2019 17:15:36
Re: Telekom Slovenije modem in Airport Extreme
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Glede modema boš moral poklicati na Telekom, da ti ga postavijo v bridge mode. Vsaj tako je bilo pred leti v mojem primeru.
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Pridružen/a: 26.07.2010
Prispevkov: 1072
Kraj: Kamnik
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #3   Objavljeno 31.01.2019 17:41:01
Re: Telekom Slovenije modem in Airport Extreme
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Hvala za odgovor. To sem že ugotovil, da moram poklicati na Telekom in jim rečt, da naj nastavijo modem v bridge mode.

Bolj me zanima ali so potrebne kakšne spremembe pri PPPoE, razen tega, da se moram vpisati z uporabniškim imenom in geslom, ki ga imam za fiksni internet od Telekoma Slovenije. Ali nastavitve ostanejo enake oz. se nastavijo same?

In pa še eno morda zelo pomembno vprašanja: Ko sem nastavil AirPort Extreme na PPPoE in modem od Telekoma ni na bridge mode - je logično, da mi internet ni deloval? Je nedelovanje posledica tega ali tega, da že PPPoE ni pravilno nastavljen?

Jao jao jao - pri teh zadevah pa sem res čisto bos...

_________________
Grafično oblikovanje :: Izdelava spletnih strani :: Fotografija
Jabuk Jedi Master

Jabuk Jedi Master

Pridružen/a: 18.10.2007
Prispevkov: 25039
Kraj: Medvode
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #4   Objavljeno 31.01.2019 18:24:50
Re: Telekom Slovenije modem in Airport Extreme
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
To, da ni delovalo, je nekako logicno, saj ima PPPoE sejo vzpostavljeno ze sam modem... Dokler modem ne bo v birdge modu, ne bos mogel nic probat...

_________________
Lp
Thomas
________________________________________________


iPhone Developer

iPhone Developer

Pridružen/a: 19.09.2008
Prispevkov: 9343
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #5   Objavljeno 31.01.2019 19:04:12
Re: Telekom Slovenije modem in Airport Extreme
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Nič ni treba klicat na telekom... greš na vmesnik od modema, se logiraš (user/user) in tam izklopiš internet povezavo modema.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 14.08.2010
Prispevkov: 548
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #6   Objavljeno 31.01.2019 19:05:43
Re: Telekom Slovenije modem in Airport Extreme
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Ko ti bojo dal v bridge nastavis PPoE nastavitve, nujno DHCP omogočit in nastavit range IP stevilk če sedaj to ni blo omogočen. Potem bi mogu internet lafuat.. Glede na to da bo tvoj Airport imel zunanji IP je fajn se mal pogledat firewall itd...

Zakaj pa rabiš bridge mode? A ti bojo dal vse porte v bridge a sam enega d maš lahk dve IP stevilki?. A telekom ne omogoča dostop do določenih nastavitev njihovega modema routerja da bi z portforwardingom rešu težavo zarad katere ga rabiš met v bridge..
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 06.02.2008
Prispevkov: 3336
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #7   Objavljeno 31.01.2019 19:26:40
Re: Telekom Slovenije modem in Airport Extreme
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
mikrohard je napisal/a:
Nič ni treba klicat na telekom... greš na vmesnik od modema, se logiraš (user/user) in tam izklopiš internet povezavo modema.


Do naslednjega reboota bo spet modem pppoe sam vzpostavil ker bojo spet vse nastavitve vpisane.

Za permanentno izkljucitev je edina opcija da ti na telekomu postavijo v bridge mode. V tem primeru tudi pri nadgradnji fw na modemih ostane v bridge mode-u sicer pa ne.
iPhone Developer

iPhone Developer

Pridružen/a: 19.09.2008
Prispevkov: 9343
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #8   Objavljeno 01.02.2019 00:21:49
Re: Telekom Slovenije modem in Airport Extreme
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Reboota? Od kdaj pa to? Sicer že 3 leta nisem več pri Telekomu. Ampak včasih si je Innbox vse nastavitve zapomnil. Resetirali so mi samo enkrat, ko sem prijavil neko napako in so jo poskusili tako rešiti.
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Pridružen/a: 26.07.2010
Prispevkov: 1072
Kraj: Kamnik
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #9   Objavljeno 01.02.2019 07:57:10
Re: Telekom Slovenije modem in Airport Extreme
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
thxslo je napisal/a:
Ko ti bojo dal v bridge nastavis PPoE nastavitve, nujno DHCP omogočit in nastavit range IP stevilk če sedaj to ni blo omogočen. Potem bi mogu internet lafuat.. Glede na to da bo tvoj Airport imel zunanji IP je fajn se mal pogledat firewall itd...

Zakaj pa rabiš bridge mode? A ti bojo dal vse porte v bridge a sam enega d maš lahk dve IP stevilki?. A telekom ne omogoča dostop do določenih nastavitev njihovega modema routerja da bi z portforwardingom rešu težavo zarad katere ga rabiš met v bridge..


Hvala za pomoč. Dejansko je "problem" v tem, da mi PLEX ne dostopa do mojega laptopa na mreži. Predlog za odpravo tega je bridge mode - ker je sedaj status na double nat. Če obstaja kakšna boljša rešitev je dobrodošla... Smile

_________________
Grafično oblikovanje :: Izdelava spletnih strani :: Fotografija
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Pridružen/a: 26.07.2010
Prispevkov: 1072
Kraj: Kamnik
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #10   Objavljeno 01.02.2019 08:00:37
Re: Telekom Slovenije modem in Airport Extreme
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
In še eno nagradno vprašanje... 3 dni nazaj sem nadgradil paket pri Telekomu in doplačal dvig hitrosti iz 100/40 na 200/40. Pri vseh testih in tudi direktno iz stene v računalnik (mimo routerja) mi doseže enako kot prej - cca. 94/40.

Živim v Metuljčku v Kamniku (zgrajen 2007) in mislim, da je Telekom vlekel optiko takrat.

Probal sem vse in mi nikakor ne pride na "vsaj običajnih" 160/40 kot piše na spletu. Sedaj se bojim, da so kabli, potegnjeni po bloku in stanovanju CAT5 in je tukaj problem. A je verjetno, da so leta 2007 vlekli CAT5 in ne že vsaj CAT5E? Ali obstaja kak način kako ugotoviti kakšen kabel imam v steni in ali lahko Telekom kako to pogleda?

_________________
Grafično oblikovanje :: Izdelava spletnih strani :: Fotografija
iPhone Developer

iPhone Developer

Pridružen/a: 19.09.2008
Prispevkov: 9343
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #11   Objavljeno 01.02.2019 08:26:40
Re: Telekom Slovenije modem in Airport Extreme
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Kater modem pa imaš? Innbox V50U ima samo en giga port, ostali so 100Mbit. Innbox V60U ali F60 ima pa vse porte gigabitne. Mogoče računalnik nima giga porta. Cat5 kabel ni problem... razen, ce je poskodovan ali pa nima vseh paric povezanih na konektor.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 24.10.2009
Prispevkov: 321
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #12   Objavljeno 01.02.2019 09:07:57
Re: Telekom Slovenije modem in Airport Extreme
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
TilenH je napisal/a:
In še eno nagradno vprašanje... 3 dni nazaj sem nadgradil paket pri Telekomu in doplačal dvig hitrosti iz 100/40 na 200/40. Pri vseh testih in tudi direktno iz stene v računalnik (mimo routerja) mi doseže enako kot prej - cca. 94/40.

Živim v Metuljčku v Kamniku (zgrajen 2007) in mislim, da je Telekom vlekel optiko takrat.

Probal sem vse in mi nikakor ne pride na "vsaj običajnih" 160/40 kot piše na spletu. Sedaj se bojim, da so kabli, potegnjeni po bloku in stanovanju CAT5 in je tukaj problem. A je verjetno, da so leta 2007 vlekli CAT5 in ne že vsaj CAT5E? Ali obstaja kak način kako ugotoviti kakšen kabel imam v steni in ali lahko Telekom kako to pogleda?


ko sem jaz nadgradil na 300 mi je bil isti problem. Pisal na support in so mi poslali nazaj da naj stestiram ponovno in je delovalo...poskusi se ti
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 24.10.2009
Prispevkov: 321
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #13   Objavljeno 01.02.2019 09:08:32
Re: Telekom Slovenije modem in Airport Extreme
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
thxslo je napisal/a:
Ko ti bojo dal v bridge nastavis PPoE nastavitve, nujno DHCP omogočit in nastavit range IP stevilk če sedaj to ni blo omogočen. Potem bi mogu internet lafuat.. Glede na to da bo tvoj Airport imel zunanji IP je fajn se mal pogledat firewall itd...

Zakaj pa rabiš bridge mode? A ti bojo dal vse porte v bridge a sam enega d maš lahk dve IP stevilki?. A telekom ne omogoča dostop do določenih nastavitev njihovega modema routerja da bi z portforwardingom rešu težavo zarad katere ga rabiš met v bridge..


malo berem poste pa me zanima v cem je fora tega bridga?
Jabuk Jedi Master

Jabuk Jedi Master

Pridružen/a: 18.10.2007
Prispevkov: 25039
Kraj: Medvode
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #14   Objavljeno 01.02.2019 09:38:44
Re: Telekom Slovenije modem in Airport Extreme
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Ce je modem v bridge nacinu, deluje le kot modem ... Privzeto so ponavadi nastavljeni tako, da delujejo kot modem/router ... in samo vtaknes recimo kabel iz prenosnika v modem in ze deluje ... Ce je v bridge nacinu, pa moras na racunalniku imeti se PPPoE povezavo... ali pa jo moras nastaviti na svojem routerju ...

Prednost je ta, da je tvoj router potem tisti, ki je prikljucen direktno v internetno omrezje in lahko sam nastavljas vse... neodvisno od opreme operaterja ...

_________________
Lp
Thomas
________________________________________________


Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Pridružen/a: 26.07.2010
Prispevkov: 1072
Kraj: Kamnik
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #15   Objavljeno 01.02.2019 09:46:05
Re: Telekom Slovenije modem in Airport Extreme
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
mikrohard je napisal/a:
Kater modem pa imaš? Innbox V50U ima samo en giga port, ostali so 100Mbit. Innbox V60U ali F60 ima pa vse porte gigabitne. Mogoče računalnik nima giga porta. Cat5 kabel ni problem... razen, ce je poskodovan ali pa nima vseh paric povezanih na konektor.


Modem:Innbox V60U - Univerzalni CPE - Iskatel - pri tem moram rečt, da mi je na supportu rekel, da je samo en port (port 5, rdeče barve) gigabit, ostali 4 rumeni porti so baje 100-ka.

Računalnik je iMAC 27 (star cca. 2 leti) tako da verjetno ima Gigaport

Laptop mogoče nima - MacBookPro iz leta 2014 menda.

Cat5 kabel ima omejitev 100 (če se ne motim), šele Cat5e ima Gigabit vrednost.

Kabel, ki je sedaj v rdečem gigabit portu je delno splitan - dva "kabelčka" gresta v telefon port. A je to kaj? OPOMBA: Verjetno bi ta split vplival že prej na znižanje hitrost, a ne? Ampak je že pri paketu 100/40 pri istih kablih in nastavitvah dosegal skoraj MAX hitrost...

Tudi ps4, ki ima gigaport, direktno v steno priključena, ne doseže več kot 100...


Nazadnje urejal/a TilenH Pet 01. Feb 2019 10:25; skupaj popravljeno 1 krat

_________________
Grafično oblikovanje :: Izdelava spletnih strani :: Fotografija
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Pridružen/a: 26.07.2010
Prispevkov: 1072
Kraj: Kamnik
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #16   Objavljeno 01.02.2019 10:24:14
Re: Telekom Slovenije modem in Airport Extreme
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
dvihtelic je napisal/a:
ko sem jaz nadgradil na 300 mi je bil isti problem. Pisal na support in so mi poslali nazaj da naj stestiram ponovno in je delovalo...poskusi se ti


Sem že 2x klical - včeraj (nazadnje) so rekli, da je vse tako kot mora biti - da je odprta "pipca" na 200.... res več ne vem kaj storiti....

_________________
Grafično oblikovanje :: Izdelava spletnih strani :: Fotografija
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 24.10.2009
Prispevkov: 321
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #17   Objavljeno 01.02.2019 10:29:00
Re: Telekom Slovenije modem in Airport Extreme
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
si stestiral na kablu? preko speedtest nokla?
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Pridružen/a: 26.07.2010
Prispevkov: 1072
Kraj: Kamnik
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #18   Objavljeno 01.02.2019 10:56:53
Re: Telekom Slovenije modem in Airport Extreme
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Ja, sem stestiral tudi direktno preko kabla, in sicer:
- iMAC doseže 94/40
- PS4 PRO doseže cca. 90/35

Preko wifija pa so številke skoraj povsem enake....

Nikakor ne gre preko prejšnje omejitve 100/40

_________________
Grafično oblikovanje :: Izdelava spletnih strani :: Fotografija
iPhone Developer

iPhone Developer

Pridružen/a: 19.09.2008
Prispevkov: 9343
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #19   Objavljeno 01.02.2019 11:36:50
Re: Telekom Slovenije modem in Airport Extreme
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
TilenH je napisal/a:
Kabel, ki je sedaj v rdečem gigabit portu je delno splitan - dva "kabelčka" gresta v telefon port. A je to kaj?

Če imaš na enem kablu dva konektorja, potem je to razlog, da ti ne deluje več kot 100Mbit/s. Za gigabitno povezavo potrebuješ vse 4 parice (8 žičk) iz ethernet kabla. Za 100Mbit/s sta dovolj dve parici (4 žičke). Iz enega gigabit kabla lahko narediš 2x 100Mbit/s, če jih razdeliš. Ali pa 1x100Mbit/s in 2x telefonski kabel (kar imaš ti).

Tudi na cat5 kablu lahko dosežeš 1Gbit/s... pač na krajših razdaljah od cat5e.
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Pridružen/a: 26.07.2010
Prispevkov: 1072
Kraj: Kamnik
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #20   Objavljeno 01.02.2019 11:40:55
Re: Telekom Slovenije modem in Airport Extreme
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Aha, to je potem problem... Sedaj pa naslednje vprašanje - verjetno bi moral odključiti telefon in 2 parici spet povezat na en LAN izhod.... kdo to dela? Elektrikar? Smile

Ker zadeva pri meni je sedaj tako, da imam iz enega kabla 6 žičk v LAN in 2 v telefon...

_________________
Grafično oblikovanje :: Izdelava spletnih strani :: Fotografija
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2014 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani