Jabuk
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Nič mi ni jasno, pomagajte prosim
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 15.06.2011
Prispevkov: 398
Kraj: Jesenice
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 22.04.2018 00:13:28
Nič mi ni jasno, pomagajte prosim
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Nekaj čudnega se dogaja....vse to je preveč zame.

Kot prvo bi prosil za kakšen kontakt strokovnjaka ki bi mi v živo pomagal. Embarassed

Router Asus RT-AC87U skupaj z mrežnim diskom My Cloud sem parkrat odklapljal iz omrežja (je priklopljen na tisto kar ima T2 router in modem) zaradi določenih posegov v hiši.

Kot prvo ugotavljam da MBP ima težave z varnostnim kopiranjem na MyCloud. Ne naredi varnostne kopije.
MBA pa nima težav.

Potem mi je to vse čudno ...ne razumem se v to res. Bom par slikc prilepil

Recimo ...če hočem s safarijem priti v router mi tole napiše. Pred tem sem router posodobil in normalno prišel s safarijem noter.



Z chrome pa pridem noter. No preden pridem mi tole napiše (se opravičujem za hrvaščino ...pač ta jezik uporabljam ker MAC nima slovenščine)



...no ...potem kliknem spodaj, vpišem uporabniško ime in geslo in pridem noter
Me pa tole zmoti



Potem danes dobim tole pošto (sploh ne upam kliknit na tisto datoteko) Embarassed



Potem pa zdaj pridem z šihta in mi pravi žena da mi računalnik že od štirih popoldan piha na ful???? Kot da bi v iMovie izvažal kakšen velik video....

Poskušam se prijavit v računalnik ampak totalno neodziven in traja več kot minuto da vpiše geslo.
Po nekaj poskusih se odločim da ga ugasnem na silo. Pri zagonu vse dela normalno.

Kaj se dogaja? Kakšne probleme imam?

Mi lahko kdo pomaga, ali priporoči koga ki obvlada Mac OS in nastavitve routerja? Sad

Prosim

edit:
Zdaj pa spet poskusim s safarijem in me spusti noter



Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 16.05.2007
Prispevkov: 979
Kraj: radomlje
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #2   Objavljeno 22.04.2018 06:05:37
Re: Nič mi ni jasno, pomagajte prosim
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Imam isti router in sem imel iste težave Smile
Priporočam namestitev Asus WRT Merlin firmware, deluje bolje.

Citiram:
Recimo ...če hočem s safarijem priti v router mi tole napiše. Pred tem sem router posodobil in normalno prišel s safarijem noter.


V Safariju izberi opcijo Clear History, pa te bo spustil naprej.

Citiram:
Z chrome pa pridem noter. No preden pridem mi tole napiše (se opravičujem za hrvaščino ...pač ta jezik uporabljam ker MAC nima slovenščine)


Izberi spodaj idi na web-lokaciju router... (nije sigurno), pa boš šel lahko v router. Isto včasih vpraša v Safariju, kjer izbereš možete posjetiti ovu web stranicu.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 15.06.2011
Prispevkov: 398
Kraj: Jesenice
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #3   Objavljeno 22.04.2018 10:37:55
Re: Nič mi ni jasno, pomagajte prosim
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Ja, sinoč sem uporabil CCleaner in me je najbrž zaradi tega še safari spustil noter.
Kaj pa tisti mail od Apple Support?
A možno da je kakšen spam? Čudno mi je...

Vseeno bi rad našel enega mojstra, da vse to preverim in nastavim.
Res bi bil vesel za kakšen kontakta, ali če je kdo tukaj ki obvlada...itak da ne zastonj.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 13.12.2011
Prispevkov: 422
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #4   Objavljeno 22.04.2018 11:13:26
Re: Nič mi ni jasno, pomagajte prosim
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Mail je definitivno phishing.

Že po naslovu iz katerega si ga dobil, naslavljajo te z "Dear Sir/Madam" Smile, apple ne pošilja pdfjev za preverbo računov,...
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 14.08.2010
Prispevkov: 548
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #5   Objavljeno 22.04.2018 13:42:11
Re: Nič mi ni jasno, pomagajte prosim
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Ce si PDF vsaj enkrat odpru potem je velka verjetnost da si okuzen.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 15.06.2011
Prispevkov: 398
Kraj: Jesenice
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #6   Objavljeno 22.04.2018 14:39:13
Re: Nič mi ni jasno, pomagajte prosim
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Nisem oprl, se mi pa zdi da sem in brez tega nekaj fasal
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 04.02.2006
Prispevkov: 2707
Kraj: Lendava
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #7   Objavljeno 22.04.2018 14:58:36
Re: Nič mi ni jasno, pomagajte prosim
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Poskusi računalnik pregledat z brezplačno verzijo Malwarebytes:
https://www.malwarebytes.com/mac/

_________________
Lego Macintosh: http://kottke.org/13/02/lego-macintosh
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 10.11.2008
Prispevkov: 8287
Kraj: LJ
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #8   Objavljeno 22.04.2018 16:48:33
Re: Nič mi ni jasno, pomagajte prosim
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
na routerju si vklopi zaščito.
AiProtection / Network protection
Ne moreš verjet, kaj vse blokira že sam router.

Pomoje je večja možnost, da imaš kako sranje na routerju, kot pa na Macu.
V zadnjem času precej berem o okužbah routerjev, ki so luknjasti da ne moreš verjet. Na njih pa lahko poganjajo kodo, ki jo nihče ne opazi.

Pred časom me je zanimala neka rešitev, ki se inštalira na raspbery Pi in ti skenira promet na notranjem omrežju. Sam se mi je zdelo za moje sposobnosti prekomplicirano.

Poleg tega ne vidi, kaj se dogaja na wifiju.

Zato mi je Asusova default zaščita dost zanimiva zadeva. Edin ne verjamem, da prav dosti pomaga. Nekaj pa le je.

_________________
Get a life, get a Mac! ¯\_(ツ)_/¯
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 10.11.2008
Prispevkov: 8287
Kraj: LJ
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #9   Objavljeno 22.04.2018 16:52:18
Re: Nič mi ni jasno, pomagajte prosim
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Aja, pa še nekaj. Ugasni (pravilno) vse mašine in restartaj router.

Kero verzijo softwarea pa imaš na routerju.
Pri meni je 3.0.0.4.384_20624. Pomoje je zadnja za RT-AC68U.

_________________
Get a life, get a Mac! ¯\_(ツ)_/¯
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 15.06.2011
Prispevkov: 398
Kraj: Jesenice
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #10   Objavljeno 23.04.2018 01:10:58
Re: Nič mi ni jasno, pomagajte prosim
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Citiram:
Imam isti router in sem imel iste težave Smile
Priporočam namestitev Asus WRT Merlin firmware, deluje bolje.

Nekaj sem probal, ampak mi ni jasen postopek. Embarassed
Citiram:
Izberi spodaj idi na web-lokaciju router... (nije sigurno), pa boš šel lahko v router. Isto včasih vpraša v Safariju, kjer izbereš možete posjetiti ovu web stranicu.

Pa ...a to, da opozarja "ni varna povezava" je tudi pri tebi? A je to normalno?
Enako safari opozori prvič. Naslednjič pa že ponuja uporabniško ime in geslo.


iCharlie je napisal/a:
Mail je definitivno phishing.

Že po naslovu iz katerega si ga dobil, naslavljajo te z "Dear Sir/Madam" Smile, apple ne pošilja pdfjev za preverbo računov,...

Se mi je zdel sumnjiv še posobej ker mail ni prišel na moj primarni naslov, ampak rezervni. Hvala bogu da nisem kliknil Smile

opeter je napisal/a:
Poskusi računalnik pregledat z brezplačno verzijo Malwarebytes:
https://www.malwarebytes.com/mac/

Hvala! Sem naredil to in nič ni našel Smile

macata je napisal/a:
na routerju si vklopi zaščito.
AiProtection / Network protection
Ne moreš verjet, kaj vse blokira že sam router.

A je tkole v redu? Ali pa moram še tiste spodaj vklopit?


Če kliknem "scan" tkole pokaže



macata je napisal/a:
Aja, pa še nekaj. Ugasni (pravilno) vse mašine in restartaj router.

Kero verzijo softwarea pa imaš na routerju.
Pri meni je 3.0.0.4.384_20624. Pomoje je zadnja za RT-AC68U.

Vse mašine? Računalnike ki so prek kabla in prek wifija?
Tudi telefone ki so priklopljeni na wifi?
Restartam ga potem ročno ..izklopim iz štroma in vklopim nazaj?
A ni dovolj že to da na napravah izklopim wifi in mrežne kable izštekam iz računalnikov?

Verzija je pa


Ma ...tole z routerjem je ogromen enih opcij ...čist preveč zame Embarassed

Imam problem še z varnostnim kopiranjem. Ne razumem zakaj MBA normalno dela, moj MBP pa noče?
Poskušal sem tudi izbrisati kopijo ki je na MyCluodu, pa mi ni uspelo. Celo noč je brisal pa ni izbrisal. Confused
Poskušal sem tudi na novo določit disk za kopiranje in kar naprej mi tole kaže...tudi če "izbacim" sliko diska Mad
Kaj bi lahko še poskusil?


Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 10.11.2008
Prispevkov: 8287
Kraj: LJ
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #11   Objavljeno 23.04.2018 07:46:26
Re: Nič mi ni jasno, pomagajte prosim
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
V network protection vklopi tudi spodnje tri.
Poišči v nastavitvah UPnP, in ga izklopi.
Če WPS ne uporabljaš, ga tudi izklopi.

Glede teh obvestil, da ni varna povezava, se ne sekiraj.
To v zadnjem času browserji opozarjajo.

Glede tistega maila pa nehaj razglabljat in ga zbriši. Čist običajen spam.
Pa nič ne klikaj.

Jaz imam nastavljen filter v mailu, da če ni naslov pošiljatelja v mojih kontaktih, leti mail v trash. Trash pa se briše avtomatsko po enem mesecu.
Vsak dan preletim maile v trashu, če kaj ne spada tja. Ostalo pa niti ne odpiram.


Nazadnje urejal/a macata Pon 23. Apr 2018 08:10; skupaj popravljeno 3 krat

_________________
Get a life, get a Mac! ¯\_(ツ)_/¯
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 10.11.2008
Prispevkov: 8287
Kraj: LJ
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #12   Objavljeno 23.04.2018 07:59:23
Re: Nič mi ni jasno, pomagajte prosim
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Glede time machine.

Ugasni time machine, ugasni računalnik. Restartaj mrežni disk. Softversko. Ne kabel iz elektrike.

Prižgi mrežni disk, prižgi MBP, daj time machine na on. Reci time machinu Backup now.

Tam nekje piše, koliko filov in koliko mega bo backupiral. Če tega ne zmore zračunat v doglednem času, imaš na računalniku nekaj, kar ti generira velike količine filov.

_________________
Get a life, get a Mac! ¯\_(ツ)_/¯
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 15.06.2011
Prispevkov: 398
Kraj: Jesenice
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #13   Objavljeno 23.04.2018 11:36:56
Re: Nič mi ni jasno, pomagajte prosim
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Hvala macata, ampak tole ne razumem?

“ugasni računalnik. Restartaj mrežni disk. Softversko.“

Kako softversko če ugasnem računalnik?
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 10.11.2008
Prispevkov: 8287
Kraj: LJ
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #14   Objavljeno 23.04.2018 11:55:24
Re: Nič mi ni jasno, pomagajte prosim
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
For je napisal/a:
Hvala macata, ampak tole ne razumem?

“ugasni računalnik. Restartaj mrežni disk. Softversko.“

Kako softversko če ugasnem računalnik?


Recimo iz ene druge mašine.

Ok. Zaporedje ni glih logično.
Problem je lahko, da se je nek proces obesil na file na disku,
in ga nekako zaklenil. Ko si na silo ugašal mašino, je ta file ostal zaklenjen in disk ne pusti konekcije. (teoretično)

Zato moraš nekako doseč, da sta obe napravi istočasno ugasnjeni. In to legitimno. Softversko.

Meni tako štalo naredi mail, ki se obesi na file v priponkah in jih ne morem zbrisat, dokler ne ugasnem maila.

_________________
Get a life, get a Mac! ¯\_(ツ)_/¯
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 15.06.2011
Prispevkov: 398
Kraj: Jesenice
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #15   Objavljeno 23.04.2018 12:16:03
Re: Nič mi ni jasno, pomagajte prosim
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Glede UPnp in WPS je tako prav?
A mora biti "no" ali "Yes" ? Embarassed


Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 10.11.2008
Prispevkov: 8287
Kraj: LJ
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #16   Objavljeno 23.04.2018 13:06:35
Re: Nič mi ni jasno, pomagajte prosim
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Tudi to dvoje zrihtaj, da bo "Yes".
(s klikom na "No" te vrže na pravo stran, kjer to lahko urediš)

Za WPN greš v: Wireless - zavihek WPS daš na off

Za UPnP greš v:
WAN in v zavihku Internet Connection 3. vrstica izbereš No.
In potem spodaj potrdiš z Apply.
https://routerguide.net/wp-content/uploads/2015/03/ASUS-RT-AC66U-Enable-UPnP.jpg

Potem bo tudi pri teh dveh Yes.

_________________
Get a life, get a Mac! ¯\_(ツ)_/¯
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 15.06.2011
Prispevkov: 398
Kraj: Jesenice
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #17   Objavljeno 23.04.2018 14:59:10
Re: Nič mi ni jasno, pomagajte prosim
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Hvala macata še enkrat

UPnp in WPS sem naredil tako kot si rekel

Tole z time machine pa ni uspelo. Sem tudi resetiral mycloud kot tukaj piše (opcija A)

https://support.wdc.com/knowledgebase/answer.aspx?ID=13986
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 10.11.2008
Prispevkov: 8287
Kraj: LJ
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #18   Objavljeno 23.04.2018 15:39:17
Re: Nič mi ni jasno, pomagajte prosim
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Glede TM.

Tukaj rešujejo podoben problem:
https://forum.synology.com/enu/viewtopic.php?t=41281

Če prav dojemam, je problematičen en skriti file na remote disku.
Imenuje se: .com.apple.timemachine.supported

File je prazen.
Ko ga skreirajo še enkrat, začne zadeva normalno delat.

Sicer je pa o tem problemu ogromno debate.
Sem pogooglal: timemachine sparsebundle is in use
https://www.google.com/search?q=timemachine+sparsebundle+is+in+use&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b-ab

_________________
Get a life, get a Mac! ¯\_(ツ)_/¯
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 15.06.2011
Prispevkov: 398
Kraj: Jesenice
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #19   Objavljeno 24.04.2018 14:23:44
Re: Nič mi ni jasno, pomagajte prosim
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Ma, mislim da nisem sposoben za to kar tam pišejo. Nimam ne volje, ne časa, ne znanja za to.

Sem šel po My Passport ki bo samo za varnostne kopije.
Dela hitro in brez problemov. Vsako toliko se ga priklopi in to je to. Smile



Hvala vsem za pomoč Like

Me pa zanima kako tega vraga odstraniti iz zgornje vrstice?



Po pregledu računalnika sem program odstranil, iz te zgornje vrstice pa ne gre...? Confused
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 04.02.2006
Prispevkov: 2707
Kraj: Lendava
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #20   Objavljeno 24.04.2018 16:21:30
Re: Nič mi ni jasno, pomagajte prosim
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Problem je, da programa nisi pravilno odstranil ... moraš izbrati Uninstall.


Za dodatne informacije glej:
https://support.malwarebytes.com/docs/DOC-1928

Povezana tema:
https://forums.malwarebytes.com/topic/215069-cannot-remove-icon-from-taskbar/

_________________
Lego Macintosh: http://kottke.org/13/02/lego-macintosh
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2014 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani