Jabuk
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, ... 9, 10, 11  Naslednja
iMac težave
Jabček

Jabček

Pridružen/a: 05.03.2008
Prispevkov: 19
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #21   Objavljeno 02.11.2012 09:39:23
Re: iMac težave
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
To je to hvala
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 28.01.2007
Prispevkov: 350
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #22   Objavljeno 02.11.2012 23:57:54
Re: iMac težave
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Odgovor na primarno vprašanje: problem je memory management. Domnevam, da laufaš Lion ali pa Mountain Lion. Z Lionom se je pojavil problem, da OSX nekako ravno ne obvladuje delovanje s swapom takrat, ko zmanjka fizičnega RAM-a.

Sam si napisal, da si ob nekem trenutno imel 8 MB free RAM-a. Če pogledaš s kakšnim ustreznim programom, boš opazil, da takrat, ko se pojavi vrteči se diskec, je aktivnost diska zelo velika, saj sistem začne brati in pisati vsebino spomina z/na disk, zaradi česar postane sistem neodziven.

Nad tem problemom sem bemtil tudi sam, ko sem mi je to dogajalo na mid 2011 iMacu z Lionom, kljub temu, da sem imel 12 GB RAM-a. Ko ga je zmanjkalo, je sistem postal hitro neodziven.

Kolikor sem opazil, so problem z Mountain Lionom nekoliko popravili.


Nadgradi RAM, na kolikor si ga lahko privoščiš. Naloži Mountain Lion, če ga še nisi.

Pri obvladovanju problema je pomembno samo to, koliko free RAM-a imaš, vsi drugi "deli" RAM-a so nepomembni pri tem problemu.

Pa ja, SSD bi bila tudi dobra rešitev, ker gre po mojem za zapisovanje manjših količine podatkov naenkrat, pri tem pa je SSD ravno zelo hiter. Vendar pa je lahko ravno swapanje vzrok, da SSD "iztrošiš".

Malo tudi poguglaj za purge ukaz in programe, ki temeljilo na tem programu. Sam sem nekaj časa uporabljal Memory Cleaner. Se pravi uporabi programe, ki ti sproščajo free RAM.


EDIT: spregledal, da si napisal, da imaš Mountain Lion.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 28.01.2007
Prispevkov: 350
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #23   Objavljeno 03.11.2012 00:06:17
Re: iMac težave
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Pa še to: koliko RAM-a imaš?

Malo nadzoruj tudi, koliko RAM-a ti požrejo programi. Chrome zna veliko požreti, tudi Vmware. Chrome je požrešen še posebej, če uporabljaš Flash (napisal si, da gledaš YT).

Recimo problem je lahko tudi v tem, da imaš sistem ves čas prižganega in iMaca daješ samo v sleep in potem imaš nekaj dni ali tednov uptimea. RAM se tako (ker se iMac redko izklaplja) nikoli popolnoma ne sprosti, ker ni reboota.
Jabuček

Jabuček

Pridružen/a: 13.10.2012
Prispevkov: 42
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #24   Objavljeno 03.11.2012 00:14:34
Re: iMac težave
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Ram-a imam 4 GB in res je kot pišeš - iMac je stalno prižgan, kot vidim mi Chrome požre vsakič vsaj po 1 GB, dosti sem na YouTube in Vimeo, pa Windows programe mi teče še vmWare Fusion ... pa še kaj drugega tudi zaženem. Spremljam pa sedaj stalno porabo Ram-a in Chrome vmes večkrat ugasnem in ponovno zaženem ...

Bom torej še v smeri nadgradnje RAM-a poiskal (kje kupim, kje mi vgradijo, koliko stane), thx.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 28.01.2007
Prispevkov: 350
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #25   Objavljeno 03.11.2012 00:24:31
Re: iMac težave
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Poglej, kateri model imaš točno pa boš videl max RAM pa model RAM-ov. Jaz sem preko amazona naročil.

http://support.apple.com/kb/HT3011

Vgradiš si sam, gre kar enostavno.

http://support.apple.com/kb/HT1423
Jabuček

Jabuček

Pridružen/a: 13.10.2012
Prispevkov: 42
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #26   Objavljeno 03.11.2012 01:48:31
Re: iMac težave
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Sem preveril te strani, ugotovil, da rabim:
Koda:
4 GB RAM SO-DIMMs of 1333 MHz DDR3 SDRAM in each slot, 204-pin


in sem naročil tale ram,
Klik!

Vprašanje: ali lahko poleg obstoječega kar vgradim še ta ram ali bi moral oba ram modula imeti povsem enaka (enaka firma, obdobje izdelave etc. ... se spomnim teh for še iz časov Pentium PC-jev Smile )
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 28.01.2007
Prispevkov: 350
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #27   Objavljeno 03.11.2012 14:58:42
Re: iMac težave
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Če prav vem za tvoj model iMaca, sta tudi v tvojem dva modula (2x2GB).

Če si naročil prava modula (kompatibilna z iMacom), ne bi smelo biti problemov. Samo da so vsi moduli v parih. Tudi sam imam dva para modulov od različnih proizvajalcev.
Jabuček

Jabuček

Pridružen/a: 13.10.2012
Prispevkov: 42
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #28   Objavljeno 03.11.2012 16:24:47
Re: iMac težave
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
A v primeru, če je notri 2 x 2 GB, potem ne morem dati notri še dodatnih 1 x 4 GB?
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 28.01.2007
Prispevkov: 350
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #29   Objavljeno 03.11.2012 19:03:17
Re: iMac težave
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Če se prav spomnim, sem prebral, da je vsaj priporočljivo, da so moduli v parih. Zagotovega odgovora pa res ne vem povedati.

Če si naročil samo en 4 GB modul, počakaj, da ga dobiš pa boš potem videl, kako deluje. Če se prav spomnim, vplivajo moduli (v parih oziroma samostojno) na frekvenco delovanja le-teh.
Jabuk Staff

Jabuk Staff

Pridružen/a: 26.08.2009
Prispevkov: 14475
Kraj: Ljubljana
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #30   Objavljeno 03.11.2012 19:35:18
Re: iMac težave
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
oven je napisal/a:
A v primeru, če je notri 2 x 2 GB, potem ne morem dati notri še dodatnih 1 x 4 GB?

Delovalo bo, ampak boljši performance je če imaš po parih.
Jabuček

Jabuček

Pridružen/a: 29.06.2011
Prispevkov: 26
Kraj: GORNJA RADGONA
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #31   Objavljeno 04.11.2012 20:25:09
Re: iMac težave
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Sam sem imel podobne težave. Še posebej po vgraditvi dodatnih neoriginalnih 2 x 4Gb RAM-a torej je blo potem skupno 12Gb RAM-a. Sumil sem RAM-e in na koncu so bli očitno krivi originalni RAMI-i (odstranil palčki 2 x 2Gb) in mi od takrat ni zmrznil niti enkrat več in od tega je že več kot pol leta.
Me pa zanima če se da samo RAM-e reklamirati??

_________________
Not Found (aka 404)

You're looking for something that does not, has not, will not, might not or must not exist ...
... but you're always welcome to search for it.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 28.01.2007
Prispevkov: 350
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #32   Objavljeno 04.11.2012 20:43:48
Re: iMac težave
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Si imel težave samo v primeru 12 GB rama ali pa že z 2x2GB?
Jabuček

Jabuček

Pridružen/a: 29.06.2011
Prispevkov: 26
Kraj: GORNJA RADGONA
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #33   Objavljeno 04.11.2012 21:23:55
Re: iMac težave
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
ja .. že pri 2 x 2Gb ... v prvih treh mesecih nič potem pa nekje enkrat mesečno do nakupa novih in v kombinaciji z originalnimi se je zmrzovanje samo povečevalo

_________________
Not Found (aka 404)

You're looking for something that does not, has not, will not, might not or must not exist ...
... but you're always welcome to search for it.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 27.03.2008
Prispevkov: 3544
Kraj: ThePirateBay....
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #34   Objavljeno 08.11.2012 14:08:50
Re: iMac težave
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Pozdravljeni..Very Happy

Zadnjič ko sem restratal iMaca 27 iz osx v bootcamp sem mi je narisala tale slikica prvič vidim mogoče kdo ve kaj bi lahko bilo to.

Slika.. http://d.pr/i/p2Ex

Hvala.

_________________
Lp,Dejc

Dropbox https://db.tt/xpLXhTy

Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 06.12.2011
Prispevkov: 364
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #35   Objavljeno 08.11.2012 14:27:12
Re: iMac težave
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
ena je za Thunderbolt druga pa za FireWire torej če maš kak zunanji disk na kerega od eh priklučkov ti po vsej vrjetnosti nebo delal w Bootcampu. SAMO UGIBAM.

_________________
 iMac 21,5" 2011 
 iPhone 4S 16GB 
 iPad mini 16GB 
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 27.03.2008
Prispevkov: 3544
Kraj: ThePirateBay....
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #36   Objavljeno 08.11.2012 15:18:25
Re: iMac težave
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
2iga je napisal/a:
ena je za Thunderbolt druga pa za FireWire torej če maš kak zunanji disk na kerega od eh priklučkov ti po vsej vrjetnosti nebo delal w Bootcampu. SAMO UGIBAM.


Aha ok najlepša hvala res je na FireWire imam prilklopjen zunanji disk 2,5 500g to mam za timemachine hm mi je pa čudno da se je to do zdaj naredilo samo enkrat in nikamor nisem mogel tko da je bla edina rešitev držanje on/off tipke dalj kot 5sekund...

Hvala za odgovor.

Na drugem forumu pa sem dobil še ta odgovor je tud možno..

Koda:
med zagonom si držal tipko T in se ti je pojavil Target Disk Mode, ki omogoča, da lahko dva Mac-a med sabo povežeš ali preko firewire ali thunderbolt kabla


_________________
Lp,Dejc

Dropbox https://db.tt/xpLXhTy

Jabuček

Jabuček

Pridružen/a: 13.10.2012
Prispevkov: 42
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #37   Objavljeno 24.04.2013 16:31:58
Re: iMac težave
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
oven je napisal/a:
Pred cca. 6 meseci sem kupil prvega Mac-a (iMac 21.5'', mid 2011) in sedaj skušam počasi presedlati na Mac-e.

Je pa ena težava nadležna in se pri Windows-ih nikdar ni pojavljala - iMac mi skoraj vsak dan zmrzne - tisti krogec se vrti in vrti.

Res ga kar intenzivno uporabljam (Word, Excel, VLC, Chrome (YouTube), VmWare Fusion etc.), pa vendar - se mi zdi to čudno. Potem moram prek gumba zadaj narediti hard reboot, ker nič drugega ne morem.

Zanimajo me nasveti - kaj je narobe? Je to pač "normalno" za Mountain Lion, je kaj narobe z diskom ali čem drugim (naj nesem na servis?).

Hvala za vsak nasvet.

Tolk, da poročam, kaj se je zgodilo:

Cca. 3 mesece nazaj sem odstranil Avast for Mac, ki sem ga imel prej nameščenega. Od tedaj, se mi ni iMac niti enkrat več tako zaciklal, kot prej vsak dan.
Jablanator

Jablanator

Pridružen/a: 14.08.2010
Prispevkov: 189
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #38   Objavljeno 26.04.2013 11:02:48
Re: iMac težave
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
denisr je napisal/a:
Vsi, ki imate iMace kupljene med Octobrom 2009 in Julijem 2011, preverite na spodnji povezavi, ali ste upravičeni do zastonj menjave diska. Vpišeš samo serijsko in dobiš odgovor takoj. Dobiš pa tudi na e-mail direktno od Appla obvestilo, če si ob nakupu registriral računalnik.

http://www.apple.com/support/imac-harddrive/

Lp,


Evo, danes sem dobil vrnjen denar nazaj za popravilo diska.

Lp,
Jabi

Jabi

Pridružen/a: 20.03.2013
Prispevkov: 3
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #39   Objavljeno 11.05.2013 22:23:47
Re: iMac težave
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Lep pozdrav. Imam macbook pro in mislim da je baterija crknila oz je napihnjena. Mac se sploh noce prizgat oz nic ne da od sebe. Je to napaka v bateriji ali kaj drugega? Se mac sploh da zalaufat brez baterije da bi jo npr.odstranil iz maca?

Hvala za pomoc
Jabuček

Jabuček

Pridružen/a: 06.12.2011
Prispevkov: 37
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #40   Objavljeno 14.05.2013 18:00:30
Re: iMac težave
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Seveda, se da brez baterije zalaufat. Dvomim pa, da se ti zaradi napihnjene baterije ne bi vklopil na polnilcu.
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2014 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani