Jabuk
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Eduroam
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 16.10.2007
Prispevkov: 351
Kraj: Trzin
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 13.04.2011 12:42:20
Eduroam
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Na šoli (Gimnazija Bežigrad) smo končno dobili Eduroam. Sedaj pa imamo problem z vzpostavitvijo omrežja z i napravami (ipad, iphone, ipod). Apple računalnik deluje popolnoma normalno.

Preprosta navodila se nahajajo tukaj: http://www.arnes.si/pomoc-uporabnikom/eduroam/navodila-za-osebni-dostop/navodila-za-povezavo/mobilni-telefoni/spletni-carovnik-za-apple-naprave.html

Čez postopek sploh ne pridem. Ko vnesem svoje uporabniško ime @gimb.si, mi napiše, da to ne obstaja. Poskusil sem tudi z domeno @arnes.si. Tu pridem skozi, mi prenese certifikat in od mene zahteva geslo. Geslo vpišem in se poskusim povezati v omrežje. Zahteva uporabniško ime in geslo. V polje uporabniško ime napišem ime.priimek @gimb.si in vpišem geslo. Ne pride skozi. Pa poskusim še z @arnes.si. Zopet ne deluje.

Vraga. Certifikat (paket certifikatov) vsebuje le 22 certifikatov za različne šole. Naše šole ni izmed njih. Po telefonskem pogovoru z Arnesovo podporo bi moralo to delovati, pa ne deluje. Kakšna ideja?
Jabuk Staff

Jabuk Staff

Pridružen/a: 26.08.2009
Prispevkov: 14464
Kraj: Ljubljana
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #2   Objavljeno 13.04.2011 13:39:11
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Pojdi na iOS napravi na http://www.eduroam.si/apple, in vpiši svoje uporabniško ime.. Tako boš namestil certifikate in potem samo še vpišeš svoje geslo in zadeva more delat. Wink
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 16.10.2007
Prispevkov: 351
Kraj: Trzin
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #3   Objavljeno 13.04.2011 13:59:01
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Ne deluje. Prvič. Če vpišem svoje uporabniško ime @gimb.si (domena naše šole), me sploh ne spusti čez. Če pa za domeno uporabim arnes.si, deluje, ampak se kasneje zatakne.
Jabuk Staff

Jabuk Staff

Pridružen/a: 26.08.2009
Prispevkov: 14464
Kraj: Ljubljana
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #4   Objavljeno 13.04.2011 14:06:55
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Kaj pa če pobrišeš vse certifikate in probaš s klikom na eduroam Wi-fi omrežje in potem vpisati podatke?
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 16.10.2007
Prispevkov: 351
Kraj: Trzin
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #5   Objavljeno 13.04.2011 14:08:40
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Melje in potem napiše unable to connect, nekaj takega.
Jabuk Staff

Jabuk Staff

Pridružen/a: 13.03.2011
Prispevkov: 7116
Kraj: Logatec
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #6   Objavljeno 13.04.2011 14:45:17
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
tim je napisal/a:
Melje in potem napiše unable to connect, nekaj takega.


lp kako se zdaj povežem ko imam inštalirano....???
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 03.08.2007
Prispevkov: 368
Kraj: Velika Nedelja
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #7   Objavljeno 13.04.2011 17:17:03
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Naslov z nastavitvami, ki ga je posredoval gpc17, je za člane Eduroam edina izbira - tako sem se jaz povezal preko iPhone 4. Morda Arnes vaše šole še ni dodal med nabor certifikatov ali pa @gimb.si outer identity še nekako ni nastavljen.
Si poskušal z ročnii nastavitvami z Applovim orodjem Configuration Utility? http://www.apple.com/support/iphone/enterprise/

gpc17 je napisal/a:
Kaj pa če pobrišeš vse certifikate in probaš s klikom na eduroam Wi-fi omrežje in potem vpisati podatke?

Tako ne gre, uporaba certifikaza je za vsako Eduroam sejo nujno potrebna - certifikata pa strežnik ne prenaša sproti.

_________________
--
 Mac Pro (Early 2009) 8-Core 2,26GHz s 1 TB WD Caviar Black diska in ATI Radeon HD 4870
 MacBook Pro (april 2010) 17'' z i7 procesorjem
 iPhone 4
Focusrite Saffire, FireWire zvočna kartica in ostali audio pripomočki
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 16.10.2007
Prispevkov: 351
Kraj: Trzin
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #8   Objavljeno 13.04.2011 17:43:31
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
S šolskim administratorjem sva poskusila vse, kar nama je padlo na pamet, tudi preko utility-a.

Ti si, ko si preko eduroam.si/apple prenašal datoteko, kot imeno organizacije napisal @... vaše šole in ne Arnes.si?

Problem je v tem, da so na arnesu popolnoma nesposobni. Sva jih klicala in so rekli, da je normalno, da napišeš kot domeno arnes.si. Samo čez to domeno itak vse spusti. Samo potem je problem, ker mene v domeni arnes.si sploh ni in mi geslo ne prime in mi ne sme prijeti.

Po mailih težim arnesu, kjer se delajo nevedne. Samo, da mi poveš, da se nisi vpisal z arnes domeno, jim grem težit in jih bom na zid prikoval nesposobneže.
Jabuk Staff

Jabuk Staff

Pridružen/a: 26.08.2009
Prispevkov: 14464
Kraj: Ljubljana
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #9   Objavljeno 13.04.2011 18:30:38
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Ja jaz ko sem delal konfiguracijo na iPhone 4 sem napisal polno uporabniško ime. Nikoli nisem uporabil arnes.si ... In dela.
Jabužiček helper

Jabužiček helper

Pridružen/a: 03.01.2009
Prispevkov: 3823
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #10   Objavljeno 13.04.2011 18:36:14
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Domeno najbrz doloci sola sama oz. pac po dogovoru z arnesom. Ce ste uvedli eduroam na solo, ste zagotovo dobili tudi informacije o domeni za vpis... Torej se da sklepati, da je nesposobnost bolj na strani vasega administratorja... (vcasih me prav preseneca, kaksni ljudje te stvari urejajo, oz. da se glede na strokovnUost teh ljudi, sploh kaj izvede)

Na mojem faksu, je domena kar domena od AIPS-a torej" spletnega indexa". @aips.uni-mb.si


PS:

Ce to ne deluje pa se naj ta admnistrator obrne na nekoga, ki ve kaj, zakaj, in kako to urediti Smile


Nazadnje urejal/a lakai Sre 13. Apr 2011 18:52; skupaj popravljeno 2 krat
Jabuk Staff

Jabuk Staff

Pridružen/a: 13.03.2011
Prispevkov: 7116
Kraj: Logatec
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #11   Objavljeno 13.04.2011 18:39:31
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
gpc17 je napisal/a:
Ja jaz ko sem delal konfiguracijo na iPhone 4 sem napisal polno uporabniško ime. Nikoli nisem uporabil arnes.si ... In dela.
. A to se poveže preko šole???
Jabuk Staff

Jabuk Staff

Pridružen/a: 26.08.2009
Prispevkov: 14464
Kraj: Ljubljana
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #12   Objavljeno 13.04.2011 18:41:39
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Kako to misliš?
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 03.08.2007
Prispevkov: 368
Kraj: Velika Nedelja
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #13   Objavljeno 13.04.2011 18:42:14
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Na katerih napravah vam pa Eduroam deluje?

tim je napisal/a:
Ti si, ko si preko eduroam.si/apple prenašal datoteko, kot imeno organizacije napisal @... vaše šole in ne Arnes.si?

Da, sam sem navedel @gimptuj.si, vendar bi moral delovati tudi @arnes.si. Če je težava v domeni, ki nosi uporabniško bazo, je to pri vas in ne na Arnesu, kjer po mojih dosedanjih izkušnjah delajo precej korektno in poznajo zadeve. Zatorej se strinjam z lakai-ovo objavo.

_________________
--
 Mac Pro (Early 2009) 8-Core 2,26GHz s 1 TB WD Caviar Black diska in ATI Radeon HD 4870
 MacBook Pro (april 2010) 17'' z i7 procesorjem
 iPhone 4
Focusrite Saffire, FireWire zvočna kartica in ostali audio pripomočki
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 16.10.2007
Prispevkov: 351
Kraj: Trzin
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #14   Objavljeno 13.04.2011 18:54:34
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Se z vami popolnoma strinjam.

Na MacBooku mi dela BP, vpisal sem uporabniško ime @gimb.si . Vse lepo in prav.

Problem pa je pri iNapravah, kjer moraš certifikate prenesti iz arnesovega strežnika. V paketu je 22 certifikatov, med njimi ni Gimbovega. Arnes je rekel, da uporabim univerzalnega Arnesovega. Sledila sva vsem navodilom, a ni delovalo, ker naše šolsko omrežje zahteva lasten certifikat, ki ga računalniki naložijo, medtem, ko se prijaviš na network.

Sumim, da je problem v tem, da Arnes v paket certifikatov ni uvozil našega. To hočem povedati arnesovi podpori pa mi povedo naslednje: Prvič, da bi moral ta certifikat delovati in drugič, da je prav, ko na strani eduroam.si/apple/mobile vpišem arnesovo domeno. To seveda ne paše skupaj.

Administrator omrežja mi je pokazal aplikacijo, s katero ureja vse potrebno (dodaja uporabnike ...). V tem programu pa ni nič uporabnega.

Iz tega sklepam, da je problem arnesov in ne naš.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 03.08.2007
Prispevkov: 368
Kraj: Velika Nedelja
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #15   Objavljeno 13.04.2011 19:02:17
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
A, tukaj je potem težava. Lasten certifikat ... Če se prav spoznam v tvoje zgodnje pisanje v tej temi, ste Eduroam komaj uvedli na novo v ustanovi izobraževanja. Zatorej je potrebnega nekaj časa, da se veljaven Eduroam certifikat pojavi v vseh možnih direktorijih pri Arnesu in drugod, kjer je dostopen Eduroam - namreč, z istimi prijavnimi podatki ga lahko uporabljaš tudi po tujini, pa to najbrž že veš.

tim je napisal/a:
Iz tega sklepam, da je problem arnesov in ne naš.


Napaka. Problem je skupen. Ni Arnes kriv, da se uradne osebe in administracija na vaši šoli dovolj ne potrudi s klicarjenjem in prošnjami, če je potreba, da se njihov certifikat doda v paket. Malo naj še uradni pognjavijo, pa bo.
Kako je s končnim uporabnikom in službami za podporo, pa najbrž že vsi vemo Smile

Čeprav - naj me nekdo razsvetli - kako se pri Eduroam omrežjih ponavadi preverjajo certifikati? Jih uporabniku dodeljuje lokalni strežnik ali kako?

_________________
--
 Mac Pro (Early 2009) 8-Core 2,26GHz s 1 TB WD Caviar Black diska in ATI Radeon HD 4870
 MacBook Pro (april 2010) 17'' z i7 procesorjem
 iPhone 4
Focusrite Saffire, FireWire zvočna kartica in ostali audio pripomočki
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 16.10.2007
Prispevkov: 351
Kraj: Trzin
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #16   Objavljeno 13.04.2011 19:07:01
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Administrator jih je vprašal, kako naj doda certifikat v ta paket, pa so odgovorili, da bi moral delovati njihov, univerzalen, torej Arnes CA.

Pred nekaj urami sem dobil tudi odgovor arnesa na mail, ki sem jim ga poslal in tu zopet trdijo, da uporabim njihov certifikat, ki bi moral delovati.

Problem je torej v tem, da se arnesovci ne zavedajo problema (administrator je z njimi govoril kakšnih 10 minut). Pred nekaj minutami so dobili nov mail, v katerem sem jim še enkrat na dolgo vse razložil in jim ponudil rešitev.
Jabuk Staff

Jabuk Staff

Pridružen/a: 13.03.2011
Prispevkov: 7116
Kraj: Logatec
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #17   Objavljeno 13.04.2011 19:07:38
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
kako naj se povežem inštalacijo imam ....ni mi jasno?? Very Happy
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 03.08.2007
Prispevkov: 368
Kraj: Velika Nedelja
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #18   Objavljeno 13.04.2011 19:09:46
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
tim je napisal/a:
Pred nekaj minutami so dobili nov mail, v katerem sem jim še enkrat na dolgo vse razložil in jim ponudil rešitev.

Keep us posted! Pa ne pozabi jim priponkati povezave do te diskusije v naslenjem sporočilu, morda jih javnost tega forumskega občila kaj prestraši Smile Me pa res zanima, kako je s temi certifikati in kje je njihova hramba v tipičnem Eduroam setupu.

_________________
--
 Mac Pro (Early 2009) 8-Core 2,26GHz s 1 TB WD Caviar Black diska in ATI Radeon HD 4870
 MacBook Pro (april 2010) 17'' z i7 procesorjem
 iPhone 4
Focusrite Saffire, FireWire zvočna kartica in ostali audio pripomočki
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 16.06.2009
Prispevkov: 985
Kraj: Skyfall
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #19   Objavljeno 13.04.2011 20:28:53
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Hahaha glej ti to bežigrajsko apple mafijo, men dela že od pondelka na iphonu. Uporabniško ime: ime.priimek@gimb.org geslo: un pasword k ga mate tud na moodlu in pol morte še kliknt allow tm neki od eduroama in to je to
Puvejte game center name pa gremo mal med poukom multiplayer ;P
Upam da sm kej pomagu...aja pa upam da ste nesl v IKT da vam odobrijo
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 16.10.2007
Prispevkov: 351
Kraj: Trzin
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #20   Objavljeno 13.04.2011 20:55:38
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Heh. Domena šole je res gimb.org, samo so jo potem zaradi nekaterih razlogov spremenili v gimb.si. Očitno je ponekod še ostala stara domena.

Ti si se connectal preko iphone utility-a, kjer si vnesel domeno gimb.org?

Ravnokar sem namreč prejel mail od arnesa:
Citiram:
Tezave so nastale, ker se je vasa organizacija sele pred kratkim prikljucila v Eduroam omrezje in carovnik za povezavo se ni bil ustrezno posodobljen. Carovnik bomo posodobili v kratkem. Ko bo to storjeno, vas bomo tudi obvestili.


V spletnem čarovniku sem probal tudi domeno gimb.org, pa ni delovala. V utilityu pa nama ni padlo na pamet, da bi morala poskusiti še z gimb.org.

Hvala za informacijo.

Je pa tudi arnes končno priznal napako. YES.
« Poglej prejšnjo temo - Omrežja - Poglej naslednjo temo » Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2014 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani