Jabuk
Čakati na Leoparda?
Jabuček

Jabuček

Pridružen/a: 31.08.2007
Prispevkov: 34
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 31.08.2007 19:10:40
Čakati na Leoparda?
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Pozdrav vsem! Sem dolgoletni uporabnik Microsoftovih operacijskih sistemov. Moje zahteve glede nabora programov, ki jih uporabljam postajajo vedno bolj minimalistične in z uporabnika, ki je včasih nainštaliral vse možne demote in trial programe in kolegom šraufal Tron računalnike z 100 in enim problemom prehajam na uporabnika, ki so mu pošli živci in potrebuje kvaliteten prenosnik, da lahko hitro in učinkovito opravi tistih nekaj stvari, za katere pač rabim računalnik (obdelava fotografij, photoshop, internet brskalnik, chat programčki, filmi, glasba).
Z windowsi sem že izgubil potrplenje saj rabim za preprosto opravilo kot je pregled pošte, 2 minuti da se postavijo windowsi, še kako minuto da dvakrat kliknem repair omrežne povezave da končno povezava deluje in da zaženem glomazni outlook 2007(kljub temu da na njem nimam nesnage in nekih bv servisov). Bog ne daj da moram računalnik na hitro ugasniti, saj to ponovno vzame 2 minuti ali pa 3. ker pač se odloči polovico podatkov na trdem disku preurediti, in tako opravilo poglej pošto vzame 10 ali pa 15 minut. swašta. No kakorkoli že, dovolj govoričenja preidimo k dejstvom:
Zaradi naštetih razlogov se nekako nagibam k nakupu MacBook Pro 15" in se mi porajajo naslednja vprašanja:
1. Ali je zaganjanje OSa, zaustavljanje OSa, hibernacija, zaganje programov, preklaplanje med programi kadar dlje časa niso v uporabi mnogo hitrejše in prijaznešje kot v Windowsih? Torej bo Mac učinkovitejša mašina za recimo pregledat pošto in napisat en post na blog v primerjavi z PCjem( če začneš z ugasnjenim laptopom) ?
2. Opazil sem da prihaja nov MAC OS - Leopard. Ali je smoterno počakat do uradnega izzida in takrat kupit laptop. Kolko je verjetno da sploh bo bundlan OS X Leoparad z macbook pro nemudoma ob izzidu? Ali si v kakem primeru upravičen do brezplačne nadgradnje na Leoparda? V kakem (p.s., ker sem študent mi je laže potrpeti še kakšen mesec kot pa kupovati kasneje nov OS) Prosim za izčrpen odgovor.
3. Zanima me, kakšna je politika Appla glede registracije/aktivacije operacijskega sistema. Torej če imam macbook pro z Tigrom in si od kolega sposodim inštalacijske dvdje za OS Leopard(ena licenca), in ga želim inštalirati. Ali bi (tehnično gledno) tak sistem deloval brez problemov ali bi bila situacija podobna kot v windowsih, kjer nisi deležen popravkov in nadgradenj, če nimaš pravilno aktiviranih windowsov. Piratsva ne podpiram, vprašanje je informativno.

hala za odgovore
Jablanator

Jablanator

Pridružen/a: 08.08.2006
Prispevkov: 196
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #2   Objavljeno 31.08.2007 20:00:59
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
1. Ne vem, zakaj bi ga želel sploh izklapljati. Ga daš enostavno v sleep in to je to. Reset je potreben le ob izjemnih primerih (redke sistemske posodobitve, pa če ti kak čuden program naredi štalo), ocenjujem, da ga jaz resetiram cca 1x na teden ali manj. Ugašam ga pa sploh ne. To pomeni, da praktično ne izgubiš več kot kakšno sekundo časa s tem.
V primerjavi z windowsi so tu programi večinoma odprti in ni problemov s tem, da bi kaj disk hrulil če jih ne bi nekaj časa uporabljal. Jaz razen mogoče kakšnih večjih programov ala photoshop, neooffice-a ali parallelsa ponavadi ne zapiram programov.

2. Ponavadi je bilo tako, da si v določenem obdobju pred izidom novega OS dobil kupon za brezplačno nadgradnjo, ampak to ti bo kdo drugi bolj znal razložit. Če bi jaz kupoval zdaj, bi počakal še ta mesec.

3. Tehnično gledano registracije in aktivacije ni, torej bi verjetno bilo možno to kar praviš, pod pogojem da je model računalnika isti (torej MBP), če gre za cdje, ki jih dobiš zraven ob nakupu laptopa. Če bi prijatelj imel kupljenega Leoparda posebej v škatli, bi seveda šlo brez problema. Ampak tudi jaz ne podpiram tega, ker mi za tako dober OS ni problem dat tistih 130€.

lp
Jabuk Staff

Jabuk Staff

Pridružen/a: 21.04.2007
Prispevkov: 1036
Kraj: Ljubljana
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #3   Objavljeno 31.08.2007 20:05:35
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Glede prehoda na Leopard ti ne morem dosti pomagati. Ko bo izsel se bo posiljal skupaj z laptopi. V Sloveniji verjetno mnogo kasneje. Ce kupis sedaj Tigra, bos moral kasneje se Leoparda. Problemov z nadgradnjami pa mislim da ni niti za "nelegalne" sisteme.

Vec ti lahko povem glede zaganjanja Smile

Mislim da je med Mac uporabniki neka splosna praksa, da se racunalnika ne ugasa, ampak ga preprosto zapres in gre v hibernate (tu je sleep in pa hibernate zdruzen), tako da se ti celoten RAM prepise na disk in ti zacne utripati bela led lucka. Ko ga odpres pa password vneses in dela:
- odpres in login: 15s
- priklop na wlan: 20sec
- odpiranje strani odvisno od povezave Very Happy
- zapres in spanje: odvisno od kilicine rama ampak meni naceloma zacne utripati po kaksni minuti, seveda ga imas lahko pa tacas ze v nahrbtniku

Tako, da vse skupaj nekje 2min Smile

Moj racunalnik:
Macbook CoreDuo 2.0, 2GB, 160GB HD
Jabuček

Jabuček

Pridružen/a: 31.08.2007
Prispevkov: 34
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #4   Objavljeno 31.08.2007 20:34:27
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Hvala za izčrpna odgovora. Pridno odgovarjate še naprej Smile

Fino bi bilo, če bi tisti, ki so v zadnjem letu dni presedlali iz Pc-Windows na mac os x podali kakšno izkušnjo pri prehodu (in seveda prejšnji, zdejšnji hardware in kakšen tip uporabnika so - programi, ki jih uporabljajo)

hvala!
Jabuk Staff

Jabuk Staff

Pridružen/a: 21.04.2007
Prispevkov: 1036
Kraj: Ljubljana
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #5   Objavljeno 31.08.2007 21:44:53
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Jaz sem presedlal pred slabim letom. Sploh ni bil tak sok, ker je zelo uporabniku prijazen tal OSx.

Prva stvar, ki jo opazis je, da se meniji ne drzijo oken, ampak je en meni na vrhu ekrana, pa je vedno pac aktualen za trenutko okno. Naslednje je ce si navajen uporabljati bliznjice na tipkovnici, so vse ki so blie prej ctrl+nekaj sedaj apple+nekaj (copy, paste itd).

Za programe hitro nasjdes alternative. Ce ne pa malo povprasas naokoli. Jaz npr. za browser uporabljam kar default Safari, ki pride zraven, imam pa se Firefox za strani, ki Safarija ne podpirajo. Za mail imam thunderbird, za torrente Transmission itd. Skratka glede programov razen igri res nisi prikrajsan. Pa se igric je zdaj ze dovolj za skoraj vsak okus, ce le nisi prevec zahteven za specificne naslove.

Je pa zadeva izredno stabilna. Jaz imam uptime okoli 14 dni ponavadi. Pol pa pride kaksen update da je treba resetirat, kam grem da ga ne uporabljam itd Smile Sicer sem preprican da bi zdrzal se mnogo dlje brez problemov in sesuvanja. Obstajajo sicer redki primeri ko OSx zamrzne.

Jaz sem do sedaj 2x dobil prosojno sivo okence, ki te v mnogih jezikih vljudno prosi, da drzis power gumb in resetiras. Izgleda res mnogo lepse kot dobri stari BlueScreenOfDeath(tm). Tudi ko se Apple sesuje, se sesuje v stilu Very Happy

Glede na to, da moje studentsko delo vsebuje mnogo dela z racunalniki (windows) pa moram priznati, da mi pogosto kar zivce parajo. Ni sans, da grem nazaj. Tudi ce me Apple s cenami/ponudbo odvrne nekoc, bom pa delal s OSx86, ceprav verjetno s kaksno napako.

Povzetek:
Toplo priporocam, ni problemov pri prehodu Very Happy
Jablanator

Jablanator

Pridružen/a: 31.03.2007
Prispevkov: 197
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #6   Objavljeno 01.09.2007 09:32:01
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Tudi jaz sem presedljal na maca pre približno 4 meseci.
Moram rečt, da sem bil navdušen ko sem začel uporabljati Mac OS X Tiger.
Vse deljue gladko, hitreje kot na Winsih. Imaš photoshop , office (MS, open ali neo) torrente, kupico uporabnih programov, ki jih vsebuje sam OS (iphoto, imovie, idvd...) . Če si kdaj uporabljal linux ali BSD, se boš tudi znašel v konzoli.

Nobenega spywarea, virusov....

Niti malo mi ni žal, da sem se odločil za MacBooka.

jaz pravim "once you go mac you never go back" Wink
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani