Jabuk
Moja MacBook Pro zgodba
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 04.02.2006
Prispevkov: 4758
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 16.05.2007 13:09:18
Moja MacBook Pro zgodba
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Tale prispevek bi lahko naslovil tudi: "Zakaj ne kupovati prve serije prenovljenih računalnikov," vendar bo zgornji naslov kar pravi.

Vse se je pričelo, ko sem se nekega dne odločil, da svojega starega PowerBooka 1.5 GHz 17" zamenjam za nov Apple-Intel prenosnik. Čeprav med ob prodajanju računalnikov, ki delujejo perfektno, vendno spreletava strah, da bo novi mogoče posejan z začetniškimi težavami, je, tokrat priznam, Applov oglaševalski stroj bil močnejši od mojega strahu.

S težkim srcem sem se ločil od mojega res zelo sijajnega PB 17", nato pa po dveh tednih že držal v rokah novega. Prvič sem storil napako, da računalnika nisem odprl že na licu mesta. Ker sem malenkosten, ko kupujem tako drage reči, bi me od sprejetja tistega računalnika verjetno odbili detajli. Doma, vesel, da v rokah držim novi MacBook Pro 17" CoreDuo, sem hitro namestil sistem, kot je to za nove Mace običajno. Računalnik je deloval sijajno, če prezrem - in takrat sem storil točno to - nekoliko preveč osvetljen ekran na spodnjem robu. Za neenakomerno osvetljenost LCD ekranov tako ali tako pravijo, da jo bo mogoče iztrebiti šele z LED zasloni. In tudi, ko me je Sebastijan nekaj mesecev nazaj spraševal, če imam LCD enakomerno osvetlejn, sem odvrnil, naj pokaže koga, ki ga ima. Niti slutil nisem, kakšna kalvarija me še čaka.

Nekaj tednov kasneje sem prvič začel opazovati, da je računalnik nekoliko glasen. Pestil ga je tisti visok piskajoč zvok, ki je bila glavna pordna težava vseh Intel-Macov. CoreDuo je zelo motil tišino mojega delovnega prostora. Nekaj raziskovanja je sicer navrglo par rešitev: zamenjava matične plošče ali uporaba dodatka QuietMBP. Slednji je zahteval svoj davek - nekaj odstotkov procesorske moči, ki pa je včasih ni že tako ali tako dovolj. Po tem, ko je MaTiCeK doživel prijetno izkušnjo z zamenavo matične plošče in nam vseh vesel sporočal, da se je piskanje znatno zmanjšalo, sem se odločil, da poskusim še jaz. Danes se sprašujem, če je bila takšna odločitev preudarna. Mogoče bi bilo bolje, če bi takrat mirno uporabljal QuietMBP in preprosto pozabil na tistih nekaj odstotkov.

Računalnik je takrat prvič odšel preko meje, na moj izbrani servis. Dejstvo pa je, da takrat še ni bil pooblaščen, zato so morali računalnik poslati v Nemčijo, na popravilo v uredni AppleCare center. Po enomesečnem čakanju brez računalnika, sem ga končno dobil. Mislil sem, da je zgodba za vselej končana. Preden sem ga oddal, sem želel, da odpravijo tudi nekatere druge napake: ekran se ni vsakič zakočil, ko si ga zaprl, bilo pa je tudi nekaj drugih malenkosti - vendar ne omembne vrednih. Žal takrat še nisem vedel, da imajo na voljo nadomestne prenosnike, zato sem na svojega čakal ves mesec ob starem PCju Duron 700 MHz.

Računalnik je bil spet pred mano. Sijajno je zgledal, servis je bil učinkovit - niti malo mu niso škodili, niti na zunaj. Vendar... Že ko sem ga pognal, se opazil, da se ni nič spremenilo. Mah, sem si rekel, pa že zgleda ni to takšna težava. Odnesel sem ga domov. Tam pa - odkril sem, da matična plošča dejansko ne deluje kot mora in da se na trenutke cel sistem zaustavi, pojavi se mavrični vrteči krog in po nekaj deset sekundah nedelovanja - takorekoč zmrznjenega stanja OS X, računalnik normalno nadaljuje z delom. Poskusil sem prav vse, preden je spet odšel na servis, tokrat v Avstrijo.

Spet je trajalo 4 tedne, vendar sem imel tokrat nedomestnega MacBook z 2 GB RAMa. Brez težav sem počakal do konca popravila - le majnost ekrana me je nekoliko ovirala. Tretja matična plošča je zgledala super že na kraju samega servisa. Računalnik pa je super deloval tudi doma -razen tistih malenkosti, ki sem jih že omenil, ki se jim pač niso posvetili, pač pa so zamenjali le matično ploščo. Med temi je bil tudi edini moteč glasen ventilator. Mislil sem, da zamenjam še tega in računalnik prodam ter si kupim manjšega 15" za službo. Čeprav je sedaj delal kot mora, je bil zame zvezan s slabimi spomini, zato sem sklenil, da gre od hiše. Nenazadnje sem Apple vedno kupoval z določeno sentimentalnostjo, ki pa se mi v zadnjem času zelo opazno zmanjšuje. Tako zelo, da to opažam tudi sam in ljudje okoli mene. Preprosto postaja računalnik orodje, vendar ostaja to orodje Apple zaradi svoje enostavnosti uporabe.

No in glej ga zlomka, dogodi se še tretjič. Kot strela z jasnega. Odpove matična plošča. Neko nedeljo je bilo, naslednji teden pa naj bi po izkazanem interesu prišli trije potencialni kupci. Račnalnik sem za uro ali dve pustil samega, ko pa sem se vrnil, ni delovali nič - niti miška. Ekran je bil trd, negibljiv, kot še nikoli. Spet sem poskusil vse: NVRAM, SMC, PRAM, ponovna namestitev na popolnoma izbrisan disk. Nič. Le v SafeBoot sem lahko prišel, vendar tam ni delalo praktično nič. Pozoren sem postal na filmčke na slovenskih dnevno-informativnih programih, ki so se naložili, začeli predvajati, vendar po 2 sekundah tudi prenehali s predvajanjem. Nekje sem dobil idejo, da uporabim TechTools Deluxe. Razkrili so napako - odpovedal je videoram na matični plošči. Se vam je kaj takega že pripetilo? Ste že sploh slišali za kakšno takšno okvaro?

Spet je bilo potrebno vse z nova - nazaj na servis, čakanje, nazaj po popravljen računalnik. Groza. Že tretjič! In to le mesec dni od zandjega servisa. Bil sem resnično razočaran in dejansko nezadovoljen. Nisem verjel, da bi bilo popravilo še sploh lahko uspešno. Najbolje se mi je zdelo, da mi celotno zadevo kar zamenjajo.

In sem šel - spet v Avstrijo. Tam pa so mi rekli, da sami tega ne morejo, iti ne smejo, da bi pa lahko storili, če bi šlo za četrti servis istega dela v računalniku. Dejali so še, da bi bilo v vsakem primeru dobro, da pokličem AppleCare v Nemčijo in se poskušam kaj dogovoriti z njimi.

Najprej me je na telefonski liniji sprejel glas moškega, ki je dejal, da mu naj najprej povem vse, kar mu lahko, tudi svoje podatke, potem pa se bo poskušal pogovoriti s svojim nadrejenim. In sem čakal. Ko je prišel nazaj je bil njegov odgovor z mojega gledišča zelo nezadovoljiv - ponujali so mi popravilo. Ni mi bilo do prepiranja, le hotel sem govoriti s tem nadrejenim. Na liniji so me pustili čakati celih 12 minut - ob mirni glasbi bi se umirl še razjarjen bik sredi bikoborske arene. In nato ženski glas. Predstavil sem ji zgodbo in pove mi, da naj počakam trenutek. Tokrat je tudi res bil trenutek. In vesela novica - računalnik lahko pustim pri serviserju v Avstriji, kjer ga bodo prevzeli in mi na tisti naslov poslali čisto čisto novega, tako je dejala. Kljub veselim novicam pa nisem vedel, kaj pričakovati. Še vedno me je navdajalo nezaupanje do vseh teh zaposlenih in do Appla nasloh. Pač, sem si rekel, počakam in bom videl. Trajalo je skoraj 12 dni preden so prevzeli moj MacBook Pro 17" 2.16 GHz CoreDuo 1 GB ram, 120 disk.

Včeraj sem bil spet pri sosedih. Danes pa vam vse tole tipkam na perfektnem MacBook Pro 17" 2.33 GHz Core 2 Duo 2 GB ram, 160 disk.

Konec dober, vse dobro.


Nazadnje urejal/a MitjaP Sre 16. Maj 2007 16:59; skupaj popravljeno 1 krat
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 09.04.2007
Prispevkov: 770
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #2   Objavljeno 16.05.2007 15:06:21
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Z veseljem sem prebral vse tole. Vmes me je blo malo strah da boš odšel nazaj na pc. No glavno da ti zdaj dobro služi.

PS: Zdaj so ti nazaj poslali malo boljšega kot si ti njim pustil?
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 04.02.2006
Prispevkov: 4758
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #3   Objavljeno 16.05.2007 16:49:45
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
roni je napisal/a:
PS: Zdaj so ti nazaj poslali malo boljšega kot si ti njim pustil?


Tako je. Novejšo različico. Moj je bil izdelan nekje maja 2006, kupljen pa avgusta. Tale novi je izdelan 29.4.2007.
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Pridružen/a: 16.05.2007
Prispevkov: 1040
Kraj: radomlje
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #4   Objavljeno 16.05.2007 19:59:23
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
izredno lep konec Smile
upam da ti bo vse delalo kot mora..
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 04.02.2006
Prispevkov: 3123
Kraj: Lendava
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #5   Objavljeno 17.05.2007 07:11:59
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Wow, zgodbica se konča s happy endom! Surprised
Sem mislil, da boš prešaltal na PC-ja Laughing Very Happy

Tudi jaz ti držim pesti, da bo zdaj vse delovalo tako, kot mora in da ne boš čez kakšen mesec v ta isti topic vpisal nadaljevanje zgodbice na servisu Wink
Jabuček

Jabuček

Pridružen/a: 27.05.2007
Prispevkov: 26
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #6   Objavljeno 12.06.2007 08:44:23
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
zelo lep konec =)

a imas kje "TechTools Deluxe" na posojo... =)

btw, a mislis da bi moral jaz mac-a nosit na servis raje v *.at kakor *.si ?

veseli me, da so ti na koncu dali kar IC2D..
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 04.02.2006
Prispevkov: 4758
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #7   Objavljeno 12.06.2007 11:00:13
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Hm, to, kar ga boš dal na servis je tvoja odločitev. Preveri pa, če v SLO sploh obstaja sicer v EU Applovo standardno garancijsko zagotovilo, da ti računalnik nadomestijo s popolnoma novim iz trenutne serije, če je 4x na popravilu zaradi iste napake oz. težave.

V AT to velja. At pa dobavlja direktno iz Nemčije. V mojem primeru sem moral poklicati AppleCare in se malo pogajati, pa so na koncu že v tretji enaki situaciji popustili in mi dali novega.
Jabuček

Jabuček

Pridružen/a: 27.05.2007
Prispevkov: 26
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #8   Objavljeno 12.06.2007 11:14:40
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
MitjaP je napisal/a:
Hm, to, kar ga boš dal na servis je tvoja odločitev. Preveri pa, če v SLO sploh obstaja sicer v EU Applovo standardno garancijsko zagotovilo, da ti računalnik nadomestijo s popolnoma novim iz trenutne serije, če je 4x na popravilu zaradi iste napake oz. težave.

V AT to velja. At pa dobavlja direktno iz Nemčije. V mojem primeru sem moral poklicati AppleCare in se malo pogajati, pa so na koncu že v tretji enaki situaciji popustili in mi dali novega.


a lahko pol v vsakem primeru izbiras kaksen keyboard layout bi imel? ker jaz bi mel USA/CANADA... se pravi samo da ni slovenski al pa se kje huje, nemski =))
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 04.02.2006
Prispevkov: 4758
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #9   Objavljeno 12.06.2007 12:17:24
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Huje je, če maš agleškega, ker je totalno inkompatibilen s slovenskim razporedom znakov, sploh v vrstici s številkami. Nemški je bolj podoben slovenskemu.

Izbiraš pa lahko, ampak v avstriji čakaš kak teden dlje, če želiš mednarodno tipkovnico.
Jabuček

Jabuček

Pridružen/a: 27.05.2007
Prispevkov: 26
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #10   Objavljeno 12.06.2007 13:37:09
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
MitjaP je napisal/a:
Huje je, če maš agleškega, ker je totalno inkompatibilen s slovenskim razporedom znakov, sploh v vrstici s številkami. Nemški je bolj podoben slovenskemu.

Izbiraš pa lahko, ampak v avstriji čakaš kak teden dlje, če želiš mednarodno tipkovnico.


Se dobro da ne potrebujem slovenskih znakov, not at all =)

A pri nas lahko tud izbiras, i guess so..
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani