Jabuk
V Applovem vrtcu [16.05.06]


Ni navedeno

Prispevek: #1   Objavljeno 16.05.2006 21:36:50
V Applovem vrtcu [16.05.06]
Odgovori s citatom
Apple je prehod z arhitekture PowerPC na Intelovo strojno osnovo vzel zelo resno. Dva meseca po predstavitvi svojega prvega računalnika z Intelovim procesorjem je poslal na trg že tretji tak izdelek - od petih družin računalnikov, ki jih izdeluje. Gre za malčka z imenom Mac Mini, ki je najbrž najmanj ugleden član družine Apple.

Novi Mini je oblikovno skoraj povsem enak predhodniku, od njega se razlikuje le po dveh dodatnih priključkih USB. A pojdimo lepo po vrsti. Mac Mini je računalnik v obliki zaobljenega kvadra (16,5 × 16,5 × 5 cm). Spredaj je vidna zgolj reža optičnega pogona, ki je žal (le) kombinirani CD-RW/DVD-ROM. Na zadnji strani so štirje vhodi USB, vmesnik firewire, žični omrežni priključek ter zvočni vhod in izhod (navadni ter optični). Monitor priključimo na digitalni izhod (DVI), priložen je tudi prilagojevalnik za monitorje z vhodom VGA. Srce malčka je Intelovo: novi enojedrni procesor Core Solo bije s taktom 1,5 GHz. Vgrajen je prenosniški disk zmogljivosti 60 GB, za grafiko pa skrbi integrirani Intelov grafični nabor GMA950. V osnovi je vgrajeno 512 MB pomnilnika, kar zadostuje za udobno delo. Vgrajena sta tudi brezžična omrežna kartica (z njo smo imeli obilo težav s povezljivostjo na mestu, pri čemer je iBook G4 deloval odlično) in bluetooth. Na voljo je tudi dražja različica z dvojedrnim procesorjem Core Duo (1,67 GHz), diskom 80 GB ter zapisovalnikom DVD (SuperDrive).
Tako kot novemu iMacu je tudi Miniju priložen daljinski upravljalnik, ki skupaj s programom FrontRow krmili večpredstavne programe iz paketa iLife '06 (iTunes, iMovie, iPhoto, GarageBand in iDVD). Računalnik dobimo brez miške in tipkovnice, ki ju moramo dokupiti posebej (ali uporabiti stari - tako si nizke cene predstavljajo pri Applu). Poleg okolja OS X 10.4 za Intelove procesorje in kompleta iLife '06 sta na disku naloženi še preizkusni različici paketa iWork in Microsoftove Pisarne za Mace ter nekaj igric. Vse skupaj na disku zasede več kot 15 GB.

Windows XP na Macih

Na spletišču onmac.net je podjetni lastnik zastavil nenavadno tekmovanje v namestitvi operacijskega sistema Windows XP v računalnik Macintosh z Intelovim procesorjem. Nagradni sklad se je sproti napajal z donacijami, zajetnih 13.854 dolarjev pa sta si prislužila zanesenjaka z vzdevkoma Narf in Blanka.
Rešitev z navodili za namestitev je mogoče pretočiti iz spleta (http://download.onmac.net), v osnovi pa je treba malce spremeniti namestitveni CD-ROM za Okna.
Rešitev smo preizkusili tudi v Monitorjevem laboratoriju in z manjšimi težavami (s katerimi so se borili vsi člani spletnega foruma) nam je uspelo na Mac Mini poleg okolja OS X 10.4.5 namestiti tudi Windows XP SP2 (omogočen dvojni zagon). Seveda veliko gonilnikov še ne deluje, na prvi pogled pa so Okna na Macu spodobno hitra. To smo tudi potrdili s programoma Business Winstone 2004 (17,4 točke) in Winstone Content Creation 2004 (23,2 točke), s katerima sicer na nenehnem preizkusu preizkušamo nove prenosnike. Če si ogledate te rezultate, lahko ugotovite, da so nekje v rangu povprečnih prenosnikov. Glede da gonilniki zagotovo (še?) niso izpiljeni, je to zelo spodobno. Pri preizkusu z (Applovim!) programom Quick Time Pro 7.0.4 pa je MacMini v okolju Windows celo posekal samega sebe - rezultati (54 s in 2 min 54 s) so za 10% hitrejši od ustreznih rezultatov v OS X (glej tabelo).

Apple je pospremil model s procesorjem Core Duo na trg s trditvami, da je do štirikrat hitrejši od predhodnika s procesorjem PowerPC. Seveda moramo take marketinške prijeme jemati s precejšnjim pridržkom. Opravili smo nekaj temeljnih preizkusov, pri katerih MacMini (Core Solo) ni docela opravičil pričakovanj. Zagon sistema je dokaj hiter. Pri preizkusu s programom MacBench je Mini dosegel sicer spodobnih 63 točk, a je razočaral pri pretvorbi videa s programom QuickTime 7.0.4. To mu je vzelo skoraj natančno toliko časa kot prenosniku iBook G4 iz lanske Applove letine.

Članek je napisal Vlado Robar in je last družbe Mladina d.d. (Monitor - revija za računalništvo)
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani