Jabuk
UPS for mac
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Pridružen/a: 06.04.2014
Prispevkov: 1111
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 20.05.2020 10:19:25
UPS for mac
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Evo spet jz.

Zaradi nenehnih težav z omrežjem imam poln kufer in iščem UPS sistem za MAC.
Kaj je nujno:
- mac podpora, torej da zadeva deluje v macOS in tudi macOS se prilagodi ob izpadu (zniža frekvence, ne dela backupov vmes,...).
- vsaj 5 minut delovanja ob izpadu, tako da lahko varno izklopim stvari.
- dovolj moči za mac, monitorje, zunanje diske in modem/router.
- usb priklop
- če slučajno pride do večje porabe moči ob izpadu, ne sme izklopit, ampak naj samo skrajša delovanje baterije. Da mi ne bo sred kakega workloada kar butnu ven.

Dobro da ima:
- normalne šuko vtičnice, druga opcija je nakup dodatnih razdelilcev, samo ne vem kako je na UPS-ih, ki imajo 4 ali več izhodov, ali lahko obesiš potem razdelilec na en izhod ali morajo biti zadeve porazdeljene. Skratka čimmanj enih kablov, razdelilcev in podobnega smetja. Že sedaj imam kaos s kabli.
- prenapetnostno zaščito. Še najbolje zaščito proti streli, tako da lahko tudi v nevihti pustim stvari prižgane.

Zdaj ne vem kolko moči kupovat, eden računalnik je iMac 2015, drugi je mac pro 2013 (ampak tega bom letos zamenjal za novi 2019 model). Trenutno mislim da ima nekje 400W, za iMac pa nisem ziher sploh.

Cena? Tja do 500€ max.

_________________
MacPro 6-core 3,5GHz, 32GB, D500, 500GB "Thor" 10.15
iPhone Xs Max 256GB 13.3
iPad Pro gen3 256GB 13.3
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 04.02.2006
Prispevkov: 2841
Kraj: Lendava
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #2   Objavljeno 20.05.2020 13:40:26
Re: UPS for mac
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Vsak UPS, ki ima USB priključek za komunikacijo bi moral delovati.
APC/MGE stoodstotno.

...

Jaz imam UPS od italijanskega podjetja Tecnoware in deluje brez težav.
https://tecnoware.com/Start/Index.aspx

Model, ki ga imam, je ERA PLUS 1500, ima pa dva šuko vtičnika.
https://tecnoware.com/Prodotti/FGCERAPL1501/ups-era-plus-1500.aspx

Navodila tukaj:
https://repo.tecnoware.com//Prodotti/FGCERAPL1501/en-US/161120181109_ENG_ERA_PLUS_750_900_1100_1500_v_1_4.pdf

Programska oprema deluje v brskalinku (Java?), moraš pa jo prenesti z njihove spletne strani (meni Services -> Software).



Seveda pa imajo v ponudbi tudi močnejše zadeve.
Tu lahko približno izračunaš, kateri model bi bil dober zate:
https://tecnoware.com/Configuratori/Configuratore_UPS.aspx

_________________
Lego Macintosh: http://kottke.org/13/02/lego-macintosh
iPhone Developer

iPhone Developer

Pridružen/a: 19.09.2008
Prispevkov: 9581
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #3   Objavljeno 20.05.2020 14:03:53
Re: UPS for mac
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
MacOS ima že privzeto podporo za UPS-e. Sicer je zelo osnovna (podobno kot na laptopu, lahko v energy saverju nastaviš, kako naj se obnaša na bateriji... pa lahko nastaviš, kdaj naj se ugasne). APC namenskega softwarea za Maca ne dela več in se zanašajo na sistemsko podporo... imaš pa neko open source varianto, če bi želel http://www.apcupsd.org/
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 10.11.2008
Prispevkov: 8495
Kraj: LJ
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #4   Objavljeno 20.05.2020 15:17:28
Re: UPS for mac
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Jaz imam dva od APCja.
Pri APCju glej SmartUPS, ker ima sinusni izhod.

Glede moči;
imam modela 1400 in 700
Včasih sem rabil za 4 računalnike oba,
zdaj pa mi mini, iMac in MBP z vsemi ostalimi napahalniki delajo na 700ki.

Tko da sem 1400ko upokojil. Predvsem zato, ker so akumulatorji kar konkreten strošek. Menjati jih moraš pa na 3-4 leta.

Drug razlog pa je, da so precej potratni.
Že pri malenkostnem bremenu (par W) ti UPS troši lahko tudi 100W.

Drugače sem pa z APC zadovoljen. Pri meni je problem nihanje napetosti. Včasih pade tudi na borih 200V. To SmartUPS pomoje lepo zgliha. Poleg tega pa še spuca razne špice.

Te padci napetosti so včasih povzročali probleme ta hitrim diskom.

Pred leti so adaptirali sosednjo hišo in so razna električna orodja spuščala take motnje, da so mi odletavali diski. Takrat sem imel še dva PCja, ki s tem nista imela težav, trije Maci pa na polno. Potem sem nabavil UPS za Mace in je bil mir. Ampak to je blo daleč nazaj. Ko je bil še JAE glavni Mac dobavitelj. Very Happy

_________________
Najboljša zaščita? NE SE OKUŽIT !!! ¯\_(ツ)_/¯
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 04.02.2006
Prispevkov: 987
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #5   Objavljeno 20.05.2020 21:57:36
Re: UPS for mac
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Tudi sam imam Technoware UPS-e. Dva mala https://tecnoware.com/Prodotti/FGCERAPL900/ups-era-plus-900.aspx - enega za modem (odkar je optika mi tudi net dela ob izpadu), drugega za second monitor laptopa.
Enega večjega, podoben temu, le da je nazivna moč 2400VA:
https://tecnoware.com/Prodotti/FGCEVDP2004MM/ups-evo-dsp-plus-2-0-mm-he-pf-0-9.aspx, na njem pa dva workstationa, en laptop, trije monitorji RAID in nekaj USB diskov. Dela pod polovično obremenitvijo, tudi, kadar WS-ja delata na 100%. Zaenkrat zadovoljen, nikoli mi še ni zmanjkalo elektrike. Smile Realnega testa kapacitete pa še nisem delal... Šlo mi je zgolj za to, da imam čas posnet, kar je odprtega in si na bookico skopirat stvari, ki bi jih bil prisiljen delat v električnem mrku...
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Pridružen/a: 06.04.2014
Prispevkov: 1111
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #6   Objavljeno 21.05.2020 11:04:02
Re: UPS for mac
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
macata je napisal/a:
Jaz imam dva od APCja.
Pri APCju glej SmartUPS, ker ima sinusni izhod.

Glede moči;
imam modela 1400 in 700
Včasih sem rabil za 4 računalnike oba,
zdaj pa mi mini, iMac in MBP z vsemi ostalimi napahalniki delajo na 700ki.

Tko da sem 1400ko upokojil. Predvsem zato, ker so akumulatorji kar konkreten strošek. Menjati jih moraš pa na 3-4 leta.

Drug razlog pa je, da so precej potratni.
Že pri malenkostnem bremenu (par W) ti UPS troši lahko tudi 100W.

Drugače sem pa z APC zadovoljen. Pri meni je problem nihanje napetosti. Včasih pade tudi na borih 200V. To SmartUPS pomoje lepo zgliha. Poleg tega pa še spuca razne špice.

Te padci napetosti so včasih povzročali probleme ta hitrim diskom.

Pred leti so adaptirali sosednjo hišo in so razna električna orodja spuščala take motnje, da so mi odletavali diski. Takrat sem imel še dva PCja, ki s tem nista imela težav, trije Maci pa na polno. Potem sem nabavil UPS za Mace in je bil mir. Ampak to je blo daleč nazaj. Ko je bil še JAE glavni Mac dobavitelj. Very Happy


Ja sej to mi gre na jetra, imam redne izpade elektrike, sosedje imajo mizarstvo in sumim, da imajo eno mašino, ki preveč obremeni lokalno omrežje. NA elektru pa itak nič pametnega ne znajo povedat, ponavadi samo da je bil izpad daljnovoda ali pa da naj spremljam novice na njihovi strani. Za znoret!

Mac se postavi nazaj, appe odpre, podatki večinoma niso izgubljeni, odletavajo pa zunanji diski. Tam sem pa že izgubil nekaj podatkov, kljub temu, da imam time machine in redne backupe.

_________________
MacPro 6-core 3,5GHz, 32GB, D500, 500GB "Thor" 10.15
iPhone Xs Max 256GB 13.3
iPad Pro gen3 256GB 13.3
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Pridružen/a: 06.04.2014
Prispevkov: 1111
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #7   Objavljeno 21.05.2020 11:05:28
Re: UPS for mac
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Drgač gledam tule UPS-e: https://www.eventus.si/ups
SOCOMEC, meni nepoznana firma, in ne vem ali je kul ali ne. Enkrat sem kupu ene UPS-e poceni, za 100€, po enem letu vse skup crknilo in nobene pametne zaščite, pa še povezave z USB ni bilo, tak da je bilo večinoma useless.

_________________
MacPro 6-core 3,5GHz, 32GB, D500, 500GB "Thor" 10.15
iPhone Xs Max 256GB 13.3
iPad Pro gen3 256GB 13.3
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 10.11.2008
Prispevkov: 8495
Kraj: LJ
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #8   Objavljeno 21.05.2020 12:48:35
Re: UPS for mac
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Jaz bi tole pogledal:
https://www.bolha.com/brezprekinitvena-napajanja/ups-1000-oglas-2685391
Dva akumulatorja sta pa še max 50 EUR:
https://digitklik.si/izdelek_AKUMULATOR-12V-12AH-PS12-12

Če pa rabiš bolj moderno zadevo, pa za tole:
https://www.bolha.com/brezprekinitvena-napajanja/apc-1500-ups-postaja-oglas-3665873
Mal poglej na YT recenzije
https://www.youtube.com/results?search_query=APC+Smart-UPS+SMT1500I+

_________________
Najboljša zaščita? NE SE OKUŽIT !!! ¯\_(ツ)_/¯
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani