Jabuk
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
iMac ne prepozna CalDigit RAID sistema
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 23.03.2012
Prispevkov: 860
Kraj: Ljubljana
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #41   Objavljeno 10.07.2018 07:35:03
Re: iMac ne prepozna CalDigit RAID sistema
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
macata je napisal/a:
Sem pogledal tale video:



A ti z njihovim utilitijem lahko menjaš RAID tipe. Recimo iz RAID1 v RAID5.
Pa tukaj omenjajo, da moraš prej zbrisat obstoječ RAID. A to si probal?

Aja, pa v novem userju bi to počel.

Ja, v njihovem utiliyju menjaš RAID. Sem že vse sprobal. Ne moreš zamenjati RAID-a, če ne vidiš diskov. Sploh ne vidim RAID postavitve, ker ne vidim niti diskov, saj ves čas melje Updating...

Iz tehnične podpore mi niso še odgovorili nič, tako, da jih bom danes zvečer klical sam, potem pa, da vidimo, kako in kaj. Če tega ne bomo rešili, bom vrnil in zahteval vračilo kupnine. Angry

_________________
Iphone 7 Plus 128Gb Space Grey (iOS 11.4) + Apple Leather Case (Black) + Apple AirPods
Apple TV 4K HDR 64GB (tvOS 11.2)
Apple Watch Series 3 GPS 42mm Space Gray Aluminium with Gray Sport Band (watchOS 4.3.1)
iPad Pro 10.5" Wi-Fi 64Gb Space Grey (iOS 11.4) + Apple Pencil
iMac 27 5K i7 4.2GHz Kaby Lake, 3TB Fusion, 64Gb RAM DDR4, 8Gb Radeon Pro 580, mid 2017 (MacOS High Sierra v10.13.5)

Še nimaš Dropbox-a? S klikom na http://db.tt/IT1kuwgf pridobiš še dodatnih 500 MB prostora!
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 10.11.2008
Prispevkov: 7749
Kraj: LJ
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #42   Objavljeno 10.07.2018 09:22:04
Re: iMac ne prepozna CalDigit RAID sistema
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Eno glupo vprašanje; a so sploh diski notr. Mad

Jaz bi probal še vse diske pobrat ven.

Potem pa probat samo z enim, al pa dvema.

Če bo isto, potem je hardware problem, al pa tvoja mašina (čudno obnašanje userja).

_________________
Get a life, get a Mac! ¯\_(ツ)_/¯
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 04.02.2006
Prispevkov: 782
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #43   Objavljeno 10.07.2018 09:43:34
Re: iMac ne prepozna CalDigit RAID sistema
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Pri njem je problem, da mu T4 sploh ne vidi obstoječega RAIDa (ki naj bi bil privzeto RAID5), tako da ga ne more ne brisat, ne kreirat...
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 04.02.2006
Prispevkov: 782
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #44   Objavljeno 10.07.2018 09:44:59
Re: iMac ne prepozna CalDigit RAID sistema
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
macata je napisal/a:
Eno glupo vprašanje; a so sploh diski notr. Mad

Jaz bi probal še vse diske pobrat ven.

Potem pa probat samo z enim, al pa dvema.

Če bo isto, potem je hardware problem, al pa tvoja mašina (čudno obnašanje userja).


Smile To sem že jaz vprašal - ja diski so not. Poskusil je tudi z enim samim diskom in ostale odstranil. Ja, user, kišta al pa kabel (čeprav za kabel dvomim).
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 23.03.2012
Prispevkov: 860
Kraj: Ljubljana
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #45   Objavljeno 10.07.2018 09:45:57
Re: iMac ne prepozna CalDigit RAID sistema
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
macata je napisal/a:
Eno glupo vprašanje; a so sploh diski notr. Mad

Jaz bi probal še vse diske pobrat ven.

Potem pa probat samo z enim, al pa dvema.

Če bo isto, potem je hardware problem, al pa tvoja mašina (čudno obnašanje userja).

Seveda so diski noter. Vse sem že pobral ven, poskusil samo z enim itd. Ne vem, če je problem v userju, ker mi VSE dela normalno. Čisto vse! Imam še tri zunanje diske WD in Samsung in takoj, ko kateregakoli priklopim, ga vidim v Finderju in deluje brezhibno. Tole s pravicami se "sfiži" samo pri CalDigitu, nikjer drugje, pa imam kar nekaj dodatnih appov naloženih, in ne samo iz App Store. Prav tako mi je čudno, da ne vidim diskov nikjer razen v njihovom utilityju. Danes bom poskusil še s kablom, ČE je slučajno to problem, ker druge diske laufam z USB kablom, samo te s Thunderbolt. Morda je tukaj kaj narobe, ne vem. Bom pa še poklical na kakšen servis, če morda kaj vedo o tem, kaj bi bilo narobe. Na Caldigitu se mi ne odzivajo, ne v ZDA, ne v Angliji, sem jih ravnokar klical. Angry

_________________
Iphone 7 Plus 128Gb Space Grey (iOS 11.4) + Apple Leather Case (Black) + Apple AirPods
Apple TV 4K HDR 64GB (tvOS 11.2)
Apple Watch Series 3 GPS 42mm Space Gray Aluminium with Gray Sport Band (watchOS 4.3.1)
iPad Pro 10.5" Wi-Fi 64Gb Space Grey (iOS 11.4) + Apple Pencil
iMac 27 5K i7 4.2GHz Kaby Lake, 3TB Fusion, 64Gb RAM DDR4, 8Gb Radeon Pro 580, mid 2017 (MacOS High Sierra v10.13.5)

Še nimaš Dropbox-a? S klikom na http://db.tt/IT1kuwgf pridobiš še dodatnih 500 MB prostora!
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 10.11.2008
Prispevkov: 7749
Kraj: LJ
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #46   Objavljeno 10.07.2018 10:03:42
Re: iMac ne prepozna CalDigit RAID sistema
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Težko tole napišem, ampak jaz bi se te kište znebil. Če se jo le da vrnit.

Najbolj me zbode, da je to deloma softwerski RAID, ki rabi ful specifične pogoje. In kaj bo čez par let, ko se bodo zmislili, da nimajo več podpore.

Edin če maš takole zadevo za leto dve, narediš z njo par resnih projektov in prodaš na e-bayu za pol cene.

_________________
Get a life, get a Mac! ¯\_(ツ)_/¯
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 04.02.2006
Prispevkov: 782
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #47   Objavljeno 10.07.2018 10:10:19
Re: iMac ne prepozna CalDigit RAID sistema
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
macata je napisal/a:
Težko tole napišem, ampak jaz bi se te kište znebil. Če se jo le da vrnit.

Najbolj me zbode, da je to deloma softwerski RAID, ki rabi ful specifične pogoje. In kaj bo čez par let, ko se bodo zmislili, da nimajo več podpore.

Edin če maš takole zadevo za leto dve, narediš z njo par resnih projektov in prodaš na e-bayu za pol cene.


Hja, leading edge prehitro postane bleading edge...
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 04.02.2006
Prispevkov: 782
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #48   Objavljeno 11.07.2018 10:02:21
Re: iMac ne prepozna CalDigit RAID sistema
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Kaj novega?
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 23.03.2012
Prispevkov: 860
Kraj: Ljubljana
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #49   Objavljeno 12.07.2018 11:08:36
Re: iMac ne prepozna CalDigit RAID sistema
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
accom je napisal/a:
Kaj novega?

Ja, veliko novega, predvsem pa: DELA Like

Kako?
Najprej sem šel v iStore kar z NASom in preizkusil delovanje na enem od njihovih računalnikov. Ko smo poskusili z mojim kablom (tisti, ki so ga priložili pri CalDigit), zadeva ni delovala, potem pa smo preizkusili še z originalnim Applovim kablom Thunderbolt 3 in je zadeva takoj začela delovati.
Tako sem kupil kabel in šel domov, tam pa nov šok: tudi z originalnim kablom T3 mi zadeva ni delovala, tako, da sem se odločil na novo postaviti cel sistem: format diska in kar nova namestitev High Sierre brez backupa. Ko sem to uredil, je zadeva začela delovati in to celo s tistim kablom, ki so ga priložili pri CalDigit. Predkonfiguriran je RAID 5 in vse deluje b.p. Vidim ga tudi v Finderju.

Sedaj imam en originalen kabel T3 0,8 m metra viška in ga bom prodal, ker ga ne potrebujem.

Sicer je pa tako: tale NAS je zagotovo precej kvaliteten, čeprav se bo to pokazalo šele čez čas, ko bomo videli, kako se bo obnašal in koliko časa bodo zdržali diski, priporočal ga pa ne bi predvsem zaradi slabe podpore. Komaj po nekaj dneh so mi odgovorili in to spet nič konkretnega, ampak so hoteli system log, da bodo preverjali. Na telefone se jih ne da priklicati niti v Angliji, niti v ZDA, tako, da iz tega razloga ne bi priporočal tega sistema, če pa koga to ne moti, potem pa ni problema. Ko gre za prodajo so zelo odzivni Razz

Sam sistem pa bi priporočal, ker je kvalitetne izdelave in tudi zelo odziven za SATA diskovje. Spodaj so podatki iz Black Magic Speed Test. Tako branje kot pisanje sta nad 600 MB/s, kar je zelo v redu, ker na mojih drugih diskih WD, ki so povezani z USB, je hitrost okoli 150 MB/s, kar je velika razlika.




_________________
Iphone 7 Plus 128Gb Space Grey (iOS 11.4) + Apple Leather Case (Black) + Apple AirPods
Apple TV 4K HDR 64GB (tvOS 11.2)
Apple Watch Series 3 GPS 42mm Space Gray Aluminium with Gray Sport Band (watchOS 4.3.1)
iPad Pro 10.5" Wi-Fi 64Gb Space Grey (iOS 11.4) + Apple Pencil
iMac 27 5K i7 4.2GHz Kaby Lake, 3TB Fusion, 64Gb RAM DDR4, 8Gb Radeon Pro 580, mid 2017 (MacOS High Sierra v10.13.5)

Še nimaš Dropbox-a? S klikom na http://db.tt/IT1kuwgf pridobiš še dodatnih 500 MB prostora!
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 04.02.2006
Prispevkov: 782
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #50   Objavljeno 12.07.2018 12:12:14
Re: iMac ne prepozna CalDigit RAID sistema
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Top! Samo da dela! Smile Kateri diski so v kišti?
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 23.03.2012
Prispevkov: 860
Kraj: Ljubljana
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #51   Objavljeno 12.07.2018 12:51:57
Re: iMac ne prepozna CalDigit RAID sistema
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
accom je napisal/a:
Top! Samo da dela! Smile Kateri diski so v kišti?

Od Toshibe. Ne poznam, tako, da ne vem, ali so v redu, ali ne. Načeloma CalDigit velja za kvalitetnega proizvajalca in ne daje noter jajc, vem pa ne.

_________________
Iphone 7 Plus 128Gb Space Grey (iOS 11.4) + Apple Leather Case (Black) + Apple AirPods
Apple TV 4K HDR 64GB (tvOS 11.2)
Apple Watch Series 3 GPS 42mm Space Gray Aluminium with Gray Sport Band (watchOS 4.3.1)
iPad Pro 10.5" Wi-Fi 64Gb Space Grey (iOS 11.4) + Apple Pencil
iMac 27 5K i7 4.2GHz Kaby Lake, 3TB Fusion, 64Gb RAM DDR4, 8Gb Radeon Pro 580, mid 2017 (MacOS High Sierra v10.13.5)

Še nimaš Dropbox-a? S klikom na http://db.tt/IT1kuwgf pridobiš še dodatnih 500 MB prostora!
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 04.02.2006
Prispevkov: 782
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #52   Objavljeno 12.07.2018 13:17:00
Re: iMac ne prepozna CalDigit RAID sistema
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
iPaddy je napisal/a:
Od Toshibe. Ne poznam, tako, da ne vem, ali so v redu, ali ne. Načeloma CalDigit velja za kvalitetnega proizvajalca in ne daje noter jajc, vem pa ne.


Toshiba diski so med bolj zanesljivimi. Smile Menda imajo tehnologijo od Hitachi-ja (HGST), ki je top. Meni so 1TB Hitachi zdržali v Pegasusu pet let in pol. Potem je en crknil in sem zamenjal vse za 3TB Toshibe.
Tale model vodi zanimivo statistiko (mal pobrskaj, je še cel kup člankov)
https://www.backblaze.com/blog/hard-drive-stats-for-q1-2018/

Kar me preseneča pri tvojem primeru pa je kabel. Ti TB kabli so cela znanost... verjamem, da so prepričani, da so njihovi kabli o.k. Kar verjetno so... glede na to, da si na novo postavljal sistem... kar kaže na veliko "občutljivost" celotnega paketa comp-os-RAID.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 23.03.2012
Prispevkov: 860
Kraj: Ljubljana
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #53   Objavljeno 12.07.2018 13:58:18
Re: iMac ne prepozna CalDigit RAID sistema
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Nekaj bi vprašal: ali se da preko Time Machine delati backup enega ZUNANJEGA diska na drug zunanji disk? Macov disk se da normalno nastaviti na Time Machine, da dela backup na zunanji disk, ne vem pa, kako, če sploh, se naštima, da ti dela iz enega zunanjega diska backup na drug zunanji disk? In, če se to ne da, kako pa bi potem delal tak backup, razen seveda z ročnim kopiranjem?

P.S. Vidim, da nekateri uporabljajo program Carbon Copy Cloner. Je še kakšna druga, morda boljša in brezplačna rešitev?

_________________
Iphone 7 Plus 128Gb Space Grey (iOS 11.4) + Apple Leather Case (Black) + Apple AirPods
Apple TV 4K HDR 64GB (tvOS 11.2)
Apple Watch Series 3 GPS 42mm Space Gray Aluminium with Gray Sport Band (watchOS 4.3.1)
iPad Pro 10.5" Wi-Fi 64Gb Space Grey (iOS 11.4) + Apple Pencil
iMac 27 5K i7 4.2GHz Kaby Lake, 3TB Fusion, 64Gb RAM DDR4, 8Gb Radeon Pro 580, mid 2017 (MacOS High Sierra v10.13.5)

Še nimaš Dropbox-a? S klikom na http://db.tt/IT1kuwgf pridobiš še dodatnih 500 MB prostora!
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 04.02.2006
Prispevkov: 782
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #54   Objavljeno 12.07.2018 17:18:20
Re: iMac ne prepozna CalDigit RAID sistema
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
https://www.youtube.com/watch?v=0l4vJvtzvbU

CCC se meni zdi vseeno več kot vreden svojega denarja. 35EUR za to, da imaš vse poštimano tip-top... če si stresu celo šajtrgo keša za HW, pa daj še za kavo za SW. Smile
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 10.11.2008
Prispevkov: 7749
Kraj: LJ
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #55   Objavljeno 12.07.2018 17:31:20
Re: iMac ne prepozna CalDigit RAID sistema
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Meni normalno time machine backupira zunanje diske na drug zunanji disk. Na dveh mašinah. Pa tudi čez mrežo iz ene mašine na drugo.

Se mi pa zdi, da noče backupirat fat32 particij. Nisem pa siguren.

_________________
Get a life, get a Mac! ¯\_(ツ)_/¯
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 23.03.2012
Prispevkov: 860
Kraj: Ljubljana
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #56   Objavljeno 12.07.2018 17:44:45
Re: iMac ne prepozna CalDigit RAID sistema
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
macata je napisal/a:
Meni normalno time machine backupira zunanje diske na drug zunanji disk. Na dveh mašinah. Pa tudi čez mrežo iz ene mašine na drugo.

Se mi pa zdi, da noče backupirat fat32 particij. Nisem pa siguren.

Ja, ampak, kot vem, moraš obvezno ob tem izvajati tudi backup Macovega diska, ne samo zunanjih diskov, kajne? To vem, da označiš disk, na katerega želiš izvajati backup Maca, potem pa v Options excludaš diske, ki jih NE želiš backupirati oz. če katerega ne označiš, bo avtomatsko backupiral tudi tega. Pri meni je pa tako, da za backup 3TB Macovega diska že imam zunanji disk 3TB, jaz pa bi želel backupirati še zunanji 8TB disk na novi NAS, tako, da bi imel varnostno kopijo tudi tega.

Na ta način pa, kot vem, se s Time Machine ne da, kajne? No, druga rešitev je, da pač na NAS delam tudi kopijo Macovega diska, saj dve backup kopiji ne moretea škodovati, lahko pa tisti 3TB disk, na katerega sedaj delam backup, pač porabim za kaj drugega. Razz Razlog, zakaj mi to najbolj ne diši je, da Time Machine za backup uporabi ves razpoložljiv prostor na disku, tudi, če je to 10TB, ker bo potem delal toliko backupov, dokler ne bo moral začeti brisati stare backupe zaradi pomanjkanja prostora. Če imam torej na NASu sedaj aktivnih 24TB, mi bo hotel ves ta prostor zasesti z backupom približno 1TB velikega backupa, kolikor imam sedaj podatkov na iMacu, to pa mi ne ustreza. Verjetno CCC to naredi drugače oz. naredi samo eno kopijo, če mu tako nastaviš.

_________________
Iphone 7 Plus 128Gb Space Grey (iOS 11.4) + Apple Leather Case (Black) + Apple AirPods
Apple TV 4K HDR 64GB (tvOS 11.2)
Apple Watch Series 3 GPS 42mm Space Gray Aluminium with Gray Sport Band (watchOS 4.3.1)
iPad Pro 10.5" Wi-Fi 64Gb Space Grey (iOS 11.4) + Apple Pencil
iMac 27 5K i7 4.2GHz Kaby Lake, 3TB Fusion, 64Gb RAM DDR4, 8Gb Radeon Pro 580, mid 2017 (MacOS High Sierra v10.13.5)

Še nimaš Dropbox-a? S klikom na http://db.tt/IT1kuwgf pridobiš še dodatnih 500 MB prostora!
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 23.03.2012
Prispevkov: 860
Kraj: Ljubljana
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #57   Objavljeno 12.07.2018 17:55:06
Re: iMac ne prepozna CalDigit RAID sistema
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
accom je napisal/a:
https://www.youtube.com/watch?v=0l4vJvtzvbU

CCC se meni zdi vseeno več kot vreden svojega denarja. 35EUR za to, da imaš vse poštimano tip-top... če si stresu celo šajtrgo keša za HW, pa daj še za kavo za SW. Smile

Kako pa ima CCC urejeno backupiranje? Ti naredi samo eno kopijo, ali tako, kot Time Machine, dela toliko različnih backupov, kolikor je prostora na disku? Ker to mi ne ustreza, saj bom NAS uporabljal tudi za druge datoteke, ne samo za backup. Na NAS bi dal backup enega 8TB diska in nič več, torej ne želim, da mi ves prostor zasede z backupi, ker po logiki Time Machine, bi lahko na NAS naredil ravno tri backupe drugega zunanjega diska, potem pa mi ne bi več ostalo nič dodatnega prostora za delo. Exclamation

_________________
Iphone 7 Plus 128Gb Space Grey (iOS 11.4) + Apple Leather Case (Black) + Apple AirPods
Apple TV 4K HDR 64GB (tvOS 11.2)
Apple Watch Series 3 GPS 42mm Space Gray Aluminium with Gray Sport Band (watchOS 4.3.1)
iPad Pro 10.5" Wi-Fi 64Gb Space Grey (iOS 11.4) + Apple Pencil
iMac 27 5K i7 4.2GHz Kaby Lake, 3TB Fusion, 64Gb RAM DDR4, 8Gb Radeon Pro 580, mid 2017 (MacOS High Sierra v10.13.5)

Še nimaš Dropbox-a? S klikom na http://db.tt/IT1kuwgf pridobiš še dodatnih 500 MB prostora!
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 10.11.2008
Prispevkov: 7749
Kraj: LJ
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #58   Objavljeno 12.07.2018 18:05:54
Re: iMac ne prepozna CalDigit RAID sistema
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Ja. Tko kot bi ti rad, pomoje ne gre.

Backup na tale tvoj RAID pa ni glih. Jaz bi prej delal backup ključnih podatkov iz RAIDa na kak drug zunanji disk.

Predvsem ne bi mel backupa mašine na raidu. Si ne predstavljam, kako boš restavriral mašino iz raida, ki rabi met posebne driverje, da sploh zalaufa. Za to pride v poštev edino navaden zunanji disk.

Aja; ne pri backupu gledat, kolk velke diske backupiraš, pač pa kolk so polni. Oz. koliko podatkov sploh backupiraš.

_________________
Get a life, get a Mac! ¯\_(ツ)_/¯
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 23.03.2012
Prispevkov: 860
Kraj: Ljubljana
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #59   Objavljeno 12.07.2018 18:16:05
Re: iMac ne prepozna CalDigit RAID sistema
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
macata je napisal/a:
Ja. Tko kot bi ti rad, pomoje ne gre.

Backup na tale tvoj RAID pa ni glih. Jaz bi prej delal backup ključnih podatkov iz RAIDa na kak drug zunanji disk.

Predvsem ne bi mel backupa mašine na raidu. Si ne predstavljam, kako boš restavriral mašino iz raida, ki rabi met posebne driverje, da sploh zalaufa. Za to pride v poštev edino navaden zunanji disk.

Aja; ne pri backupu gledat, kolk velke diske backupiraš, pač pa kolk so polni. Oz. koliko podatkov sploh backupiraš.

To imaš prav, ampak na RAID itak ne bom delal backupa Maca, ker imam za to že posebej zunanji disk, ki je namenjen izključno backupu Maca. Na RAIDU bodo video datoteke, kjer načeloma ne bi smel biti problema tudi, če "mrkne" en disk, saj se ob zamenjavi diska sistem postavi nazaj, zato je tudi to prednost RAID 5, pač pa je ideja ta, da bi imel večino delovnih datotek, ki so sedaj na Macu, na zunanjem disku (po tej logiki, bi naslednji Mac lahko imel tudi samo 512GB ali max. 1TB SSD disk), tega pa bi backupiral na RAID. To bi načeloma šlo in bilo tudi varno. Seveda pa bi bilo še bolje imeti RAID 6, kjer pa lahko crkneta celo dva diska, pa se sistem obnovi, prav tako se skoraj nikoli ne zgodi, da bi ti crknila kar dva diska NAENKRAT. No, možno je sicer vse. Razz Žal pa moj NAS ne podpira RAID 6, tako, da se moram zadovoljiti z RAID 5 in upati, da ne bo naenkrat crknil več kot en disk. Wink

_________________
Iphone 7 Plus 128Gb Space Grey (iOS 11.4) + Apple Leather Case (Black) + Apple AirPods
Apple TV 4K HDR 64GB (tvOS 11.2)
Apple Watch Series 3 GPS 42mm Space Gray Aluminium with Gray Sport Band (watchOS 4.3.1)
iPad Pro 10.5" Wi-Fi 64Gb Space Grey (iOS 11.4) + Apple Pencil
iMac 27 5K i7 4.2GHz Kaby Lake, 3TB Fusion, 64Gb RAM DDR4, 8Gb Radeon Pro 580, mid 2017 (MacOS High Sierra v10.13.5)

Še nimaš Dropbox-a? S klikom na http://db.tt/IT1kuwgf pridobiš še dodatnih 500 MB prostora!
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 04.02.2006
Prispevkov: 782
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #60   Objavljeno 12.07.2018 19:07:18
Re: iMac ne prepozna CalDigit RAID sistema
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Še moje mnenje:

1. Škoda tako hitrega diskovja za backup, raje ga uporabi za direkten delovni disk
2. Varnost RAID 5 ni ravno kvaliteta - v teoriji oz. pri majhnih diskih ja, pri tako velikih traja rebuild celo večnost. Sem ti že prej napisal - ko crkne en, zelo hitro crkne lahko še kakšen (obremenjeni so identično, tako časovno, pa tudi enake šoke doživljajo - izpad elektrike, sunki itd...). V primeru izpada enega diska se nikar ne zanašaj, da boš zagotovo uspel vzpostavit prvotno stanje - torej kopija RAID-a je zagotovo nujna.
3. Backup delaj na zunanje usb diske.

CCC dela drugače kot TM, dela pač incremental backup, tako da imaš stalno zrcalno kopijo delovnega diska. Lahko si potegneš 30 day free trial. V nekaj minutah boš dojel več, kot ti lahko tule pol ure opisujem. Smile

--- edit ---

Še ena stvar, glede rebuildinga RAID polja. Sicer ne vem v podrobnosti trenutne situacije (ne morem trditi, da je danes in s tvojo kišto to 100% res), vem pa da je bilo sem v preteklosti za rebuilding potreboval identične diske (včasih celo z isto verzijo firmware-a, ne samo model diska). Mislim, da so bili DROBO boxi eni prvih, ki so se pohvalili s tem, da so znali postavit raid polje na različne diske. Tako da - ko sem menjal diske v Pegasusu, sem kupil 8 identičnih diskov, 6 za v pegasusa, dva za v predal. Smile No, končala sta v zunanjem usb ohišju, ampak v nuji bi šla lahko v pegasusa.
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2014 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani