Jabuk
Keychain Access ne deluje
Jabi

Jabi

Pridružen/a: 20.09.2014
Prispevkov: 6
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 06.12.2017 13:20:06
Keychain Access ne deluje
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Pozdrav!

Imam težave s Keychain Access-om. Sem na macOS High Sierra (10.13.2 Beta). V Keychainu bi moral urediti nekaj certifikatov (gre za certifikate sigen od države) - spremniti moram zaupanje v "Trusted".

Ne glede na to, za kater certifikat gre (poizkusil sem vse, od teh, do NLBjevih, tudi tiste, ki sem jih tako že spremenil in nastavil), ga enostavno ne morem odpreti. Ko recimo odpred Keychain, grem na certifikate in želim z dvojnim klikom (ali desnim klikom->Get Info) odpreti certifikat, se ne zgodi nič. Nobeno okno se ne odpre za nastavitve, nič. Nada. Prazno. Kot, da ne bi kliknil nikamor.

Do sedaj sem poizkusil:
- najprej sem seveda preveril, če so nastavitve odklenjene in sem vpisal administratorsko geslo,
- naredil sem nov keychain in importal certifikate: ni sprememb,
- keychain sem v celoti resetiral: nič,
- macOS sem naložil ponovno iz backupa (macOS restore): razen izgube časa - nič.

Imate kakšne ideje? Res je totalno sranje to. Sem klical na tehnično pomoč E-uprave, prijazna gospodična se poveže na mac-a, pogleda keychain in mi pove, da imajo kar nekaj teh primerov že in da to nima veze z njihovimi certifikati ampak z macovim Keychainom. Seveda, kaj več kot to pa ne znajo pomagati.

Je še kdo od vas imel te težave?

Hvala!
Jabček

Jabček

Pridružen/a: 16.08.2012
Prispevkov: 19
Kraj: Novo mesto, Kočevje
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #2   Objavljeno 06.12.2017 14:50:27
Re: Keychain Access ne deluje
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
JxM je napisal/a:
Pozdrav!

Imam težave s Keychain Access-om. Sem na macOS High Sierra (10.13.2 Beta). V Keychainu bi moral urediti nekaj certifikatov (gre za certifikate sigen od države) - spremniti moram zaupanje v "Trusted".

Ne glede na to, za kater certifikat gre (poizkusil sem vse, od teh, do NLBjevih, tudi tiste, ki sem jih tako že spremenil in nastavil), ga enostavno ne morem odpreti. Ko recimo odpred Keychain, grem na certifikate in želim z dvojnim klikom (ali desnim klikom->Get Info) odpreti certifikat, se ne zgodi nič. Nobeno okno se ne odpre za nastavitve, nič. Nada. Prazno. Kot, da ne bi kliknil nikamor.

Do sedaj sem poizkusil:
- najprej sem seveda preveril, če so nastavitve odklenjene in sem vpisal administratorsko geslo,
- naredil sem nov keychain in importal certifikate: ni sprememb,
- keychain sem v celoti resetiral: nič,
- macOS sem naložil ponovno iz backupa (macOS restore): razen izgube časa - nič.

Imate kakšne ideje? Res je totalno sranje to. Sem klical na tehnično pomoč E-uprave, prijazna gospodična se poveže na mac-a, pogleda keychain in mi pove, da imajo kar nekaj teh primerov že in da to nima veze z njihovimi certifikati ampak z macovim Keychainom. Seveda, kaj več kot to pa ne znajo pomagati.

Je še kdo od vas imel te težave?

Hvala!


Imam podobne probleme z NLB certifikatom. Danes nikakor nisem mogel podpisati vloge za E-račun. Vse nastavljeno (Java, podpisi), v keychainu certifikat viden in spremenjen v trusted. Ko pridem do koraka, ko je treba zahtevek podpisat, se odpre pop up okno in javi, da certifikata ni v vložišču. Seveda je, saj sem se prijavil v klik z njim. No, potem rešil zadevo ter podpisal vlogo z OTP. Imam tudi jaz High Sierro 10.13.1. Prej na Sierri je zadeva delala.
Jabi

Jabi

Pridružen/a: 20.09.2014
Prispevkov: 6
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #3   Objavljeno 06.12.2017 15:54:28
Re: Keychain Access ne deluje
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Urkoworld,

ja, točno to je mene pripeljalo do raziskovanja certifikatov. v E-Upravi sem želel podpisati vlogo in mi je javilo napako -63 (ali -68, nisem siguren). Nato kličem na tehnično podporo, ker sem še isti dan z enakim (NLB) certifikatom podpisoval anekse na Telekomu in plačeval s Klikom. Oni preverijo moj Keychain in ugotovijo, da bi moral imeti vse SIGEN-ove certifikate nastavljene na "Trusted".

To se naredi tako, da jih dvoklikneš v keychainu (ali desni klik->Get Info) in nastaviš na "Trusted". Tega sedaj ne morem narediti, kot da ta funkcija ne deluje. Preveriš še ti? Meni se dogaja to na kateremkoli certifikatu.
Jabček

Jabček

Pridružen/a: 16.08.2012
Prispevkov: 19
Kraj: Novo mesto, Kočevje
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #4   Objavljeno 06.12.2017 16:04:54
Re: Keychain Access ne deluje
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
JxM,
sem preveril. Jaz lahko nastavim certifikate kot trusted. Certifikat mi deluje, ne morem pa podpisat npr. vloge za e-racun. Tudi če testiram http://local.comtrade.com/si/dejavnosti/financni_sektor/bancnistvo/PrevzemKomponent/testSign.html zadela ne deluje. Pokaže se sledeče okno

Jabi

Jabi

Pridružen/a: 20.09.2014
Prispevkov: 6
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #5   Objavljeno 06.12.2017 16:16:02
Re: Keychain Access ne deluje
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Hm. Mogoče pokličeš na tehnično pomoč. Moja izkušnja z njimi je bila kar v redu. Mogoče je kaj s samim certifikatom narobe. Pa do 22. ure delajo.
Jabi

Jabi

Pridružen/a: 20.09.2014
Prispevkov: 6
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #6   Objavljeno 07.12.2017 11:48:54
Re: Keychain Access ne deluje
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Evo, moja težava je rešena. Problem je bil očitno bug v macOS. Updejt danes zjutraj je zadevo rešil. Cool
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 26.07.2010
Prispevkov: 953
Kraj: Kamnik
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #7   Objavljeno 07.12.2017 16:29:37
Re: Keychain Access ne deluje
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
urkoworld je napisal/a:
JxM,
sem preveril. Jaz lahko nastavim certifikate kot trusted. Certifikat mi deluje, ne morem pa podpisat npr. vloge za e-racun. Tudi če testiram http://local.comtrade.com/si/dejavnosti/financni_sektor/bancnistvo/PrevzemKomponent/testSign.html zadela ne deluje. Pokaže se sledeče okno


Tudi sam sem imel enak problem - Firefor ni delovalo - enako obvestilo, kljub temu, da je bil cerfiikat uspešno naložen. Po eni strani je itak obvestilo nelogično - kako mi lahko spletna stran govori, da nimam naloženega certifikata (ob podpisu) če pa isti certifikat potrebujem, da se sploh vpišem na spletno stran in pridem do koraka za podpis??

V Safari sem za hec probal in je šlo vse skozi BP. Je pa res, da sem pred tem 3x odstranil Javo in na novo naložil...

Če pa je bil to bug MacOS potem pa morem še probati v Firefox-u...

_________________
Grafično oblikovanje :: Izdelava spletnih strani :: Fotografija
Jabi

Jabi

Pridružen/a: 20.09.2014
Prispevkov: 6
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #8   Objavljeno 07.12.2017 23:34:05
Re: Keychain Access ne deluje
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Vprašanje je, kakšen bug je to bil. Načeloma ima Firefox svojo shrambo certifikatov, ki se ne povezuje v keychain. No, vsaj mislim tako, ne me držati za besedo.
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2014 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani